Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 26-29 січня

Читать на русском

Верховна рада після місячної перерви повертається до пленарних засідань. Цей тиждень завершить четверту сесію, п'ята сесія повинна стартувати вже від 2 лютого. У січні депутати хочуть ухвалити закон про референдум і Бюро економічної безпеки, а також двічі заслухають членів уряду. За що фракції та групи готові голосувати, а також про що говорили на Погоджувальній раді, розібралося «Слово і діло».

Ще до Погоджувальної ради відбулася нарада голів фракцій та груп, на якій обговорювали боротьбу з «кнопкодавством» (як продовження історії з голосуванням за призначення Сергія Шкарлета головою МОН). За словами спікера Дмитра Разумкова, будуть зроблені наступні кроки:

  • усі вільні місця в сесійній залі відімкнуть від системи голосування;

  • опрацьовується механізм, який дозволить голосувати депутату тільки зі свого місця;

  • у залі Ради встановлять додаткові камери (голова фракції «Голос» Ярослав Железняк також говорив, що власником відео із зали буде парламент, а не Управління держохорони);

  • у законодавство можуть внести зміни, щоб депутатів можна було позбавляти права брати участь у засіданнях за «кнопкодавство».

Цього тижня у парламенті двічі «гостюватимуть» урядовці. Завтра, 26 січня, в Раді виступить прем'єр-міністр Денис Шмигаль (він також був сьогодні на Погоджувальній раді), він розповість про ситуацію з комунальними тарифами в Україні. У п'ятницю виступить міністр соціальної політики Марина Лазебна. Крім того, в Раді хочуть заслухати представників Національної комісії, що здійснює державне регулювання у галузі енергетики і комунальних послуг.

Завтра у другому читанні Рада планує проголосувати закон про референдум. Також цього тижня – законопроєкт про створення Бюро економічної безпеки, про реформу СБУ, про конституційну процедуру.

Центральними темами на Погоджувальній раді були пандемія і тарифи. В «Опозиційній платформі» вважають, що Кабмін на неправильному шляху в питанні тарифів. Також в ОПЗЖ закликали відправити уряд у відставку, «тому що немає ні програми, ні реальних планів виходу з кризи, яка зараз у країні».

У «Європейській солідарності» назвали три ключові пункти їхньої стратегії боротьби з пандемією: тотальне тестування, завершення процесу вакцинації населення до вересня, обмеження максимальної ціни на тести.

«Батьківщина» запропонувала парламенту ухвалити зміни в закон про ринок природного газу: відпускати українцям паливо вітчизняного видобування з рентабельністю не вище 30%, газ зі сховищ продавати за ціною, за якою був закачаний, з урахуванням вартості зберігання і транспортування. У фракції навіть готові відкликати свій законопроєкт і подати спільний – від усіх політичних сил.

«Голос» закликав поставити в порядок денний їхній план із вакцинації від коронавірусу і проголосувати за створення ТСК щодо «вагнерівців». У групі «За майбутнє» закликали запровадити мораторій на рік на підвищення тарифів на енергоносії, а також повернути пільговий тариф на електроенергію, який Кабмін скасував наприкінці року.

У «Слузі народу» на Погоджувальній раді запропонували, щоб Лазебна в п'ятницю розповіла про тіньовий ринок соціальних послуг в Україні (в контексті нещодавньої трагічної пожежі в будинку для літніх людей у Харкові).

Нагадаємо, раніше ми писали, які рішення політичні сили пропонували стосовно тарифів, а також щодо подолання наслідків коронавірусу.

Також «Слово і діло» з'ясувало, які слова найчастіше вживають лідери фракцій та груп.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: