Тупицький заявив, що готовий прийти для вручення підозри

Читать на русском
Голова КСУ Олександр Тупицький готовий прийти для вручення підозри і просить генпрокурора Ірину Венедіктову забезпечити процесуальне керівництво.
фото 24tv.ua

Глава Конституційного суду України Олександр Тупицький оприлюднив заяву на адресу генерального прокурора Ірини Венедіктової. У ній він заявив, що готовий прийти для вручення йому підозри.

Заява, спрямована Генеральному прокурору України, з'явилася на сайті КСУ у вівторок увечері, 19 січня.

ДБР повідомило про підозру голові КСУ ТупицькомуДержавне бюро розслідувань повідомило про підозру голові Конституційного суду Олександру Тупицькому. Його підозрюють у даванні неправдивих свідчень і підкупі свідка.

«Готовий прибути для участі у відповідній процесуальній дії (здійсненні мені повідомлення про підозру) в визначені вами або іншою компетентною особою у встановленому законом порядку дату і час», - йдеться в документі.

У своїй заяві Тупицький також просить Венедіктову «забезпечити належне процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні №12013110060002990, усунути допущені прокурорами і слідчими Державного бюро розслідувань порушення» і надати можливість реалізації його конституційного права на захист.

Зокрема, глава КСУ закликає генпрокурора «вжити заходів належного правового реагування» щодо слідчих ДБР і прокурорів,_ «які допустили зазначені порушення закону і службові зловживання»._

Тупицький також просить Венедіктову звернутися до президента Володимира Зеленського щодо скасування ним указу №607 від 29 грудня 2020 роки (про його відсторонення від посади судді КСУ).

Разом з тим на сайті КСУ висловилися щодо заяв ДБР - про те, що Тупицький перешкоджає встановленню істини в кримінальному провадженні, в якому він є підозрюваним.

Як повідомлялося, в ДБР заявили, що Тупицький продовжує ходити на роботу, щоб «заважати встановленню істини в кримінальній справі проти нього, надання його підлеглими документів на запити слідства і явку осіб за повісткою слідчого».

Коментуючи це, в КСУ заявили, що указ президента про відсторонення Тупицького з посади судді не містить ніяких вказівок або заборон на його допуск до будівлі КСУ а співробітники держохорони не пустили його до суду «в порушення конкретних положень Конституції, закону про держохорону і Порядку допуску на об'єкти КСУ, який, зокрема, прямо забороняє військовослужбовцям підрозділу охорони перешкоджати доступ суддів КС на об'єкт охорони або будь-яким іншим способом втручатися в їх діяльність».

Нагадаємо, 28 грудня Тупицькому повідомив про підозру Офіс генпрокурора.

29 грудня президент Володимир Зеленський своїм указом відсторонив на два місяці главу КСУ Тупицького від виконання обов'язків судді. У КСУ заявили, що Зеленський перевищив повноваження.

А в Офісі генпрокурора відповіли, що відсторонення глави КСУ є законним.

Сьогодні вранці стало відомо, що Олександра Тупицького не пустили на робоче місце до КСУ співробітники Управління державної охорони.

У Держохороні пояснили, чому не пускають Тупицького до будівлі суду.

Пізніше ДБР повідомило Тупицькому про підозру за ч. 2 ст. 384, ст. 386 ККУ (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показань).

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: