Відсторонення глави КСУ Тупицького є законним – Офіс генпрокурора

Читать на русском
Офіс генпрокурора роз'яснив, чому відсторонення від посади судді голови Конституційного Суду Олександра Тупицького можна вважати законним.
фото КСУ

Офіс генпрокурора роз'яснив, чому відсторонення від посади судді голови Конституційного Суду Олександра Тупицького можна вважати законним.

Про це повідомляє пресслужба офісу генпрокурора в середу, 30 грудня.

Тупицький не мав права скликати спецзасідання КСУ – ВеніславськийПісля указу Зеленського про відсторонення від повноважень глава КСУ Олександр Тупицький втрачає право скликати спецзасідання суду.

«Відсторонення президентом України з посади судді Конституційного Суду України у зв'язку з притягненням його до кримінальної відповідальності відбулося відповідно до вимог чинного законодавства України», - заявили в ОГП.

При цьому позиція Правового департаменту Секретаріату КСУ з приводу того, що президент не може відсторонювати суддів Конституційного Суду України, - необгрунтована, акцентують у відомстві.

«Припинення повноважень судді Конституційного Суду України або звільнення судді Конституційного Суду України з посади не охоплюють питання тимчасового відсторонення судді Конституційного Суду України у зв'язку з набуттям ним статусу підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення», - додали в ОГП.

У той же час відсторонення від посади є одним з інститутів кримінального судочинства, підкреслили у Венедіктової.

«У зв'язку з цим президент України, розглянувши клопотання в.о. генерального прокурора про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України, ухвалив законний указ відповідно до вимог чинного законодавства України», - резюмували в офісі генпрокурора.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 29 грудня відсторонив главу КСУ Тупицького від посади на два місяці.

В КСУ скликали спецзасідання і назвали указ Зеленського перевищенням повноважень.

У той же час представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський заявив, що Тупицький після указу Зеленського вже не мав права скликати спецзасідання суду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: