Арабські країни знімуть трирічну блокаду з Катару

Читать на русском
Саудівська Аравія, а також її найближчі союзники, планує знову відкрити свої кордони і повітряний простір для Катару, припинивши таким чином запроваджену ще у 2017 році блокаду країни.
Фото з відкритих джерел

Саудівська Аравія, а також її найближчі союзники, планує знову відкрити свої кордони і повітряний простір для Катару, припинивши таким чином запроваджену ще у 2017 році блокаду країни.

Про це заявив міністр закордонних справ Кувейту Ахмед Насер аль-Мухаммед ас-Сабах, повідомляє DW.

Зазначається, що таке рішення стало частиною досягнутих у понеділок, 4 січня, домовленостей між Катаром, а також Саудівською Аравією разом із союзниками. Кувейт виступив посередником у вирішенні конфлікту.

Як повідомляє Голос Америки із посиланням на джерело в Білому домі, у вівторок у Саудівській Аравії має бути підписана відповідна угода.

«Ми зробили прорив в усуненні розколу всередині Ради співробітництва держав Перської затоки», - сказало джерело, яке побажало зберегти анонімність.

За словами джерела, високопоставлений радник і зять президента США Джаред Кушнер, якому було доручено курувати зусилля з врегулювання суперечки, сприяв досягненню домовленості та проводив телефонні переговори до ранку понеділка.

Джерело зазначило, що угода передбачає припинення блокади Катару, а Катар натомість відмовиться від пов'язаних з нею позовів.

Нагадаємо, у 2017 році Саудівська Аравія, Єгипет, ОАЕ та Бахрейн розірвали дипвідносини з Катаром, оголосивши йому фактичну блокаду. Причиною такого рішення стало те, що катарське керівництво підтримує і фінансує терористичні угруповання й втручається у внутрішні справи інших країн.

Пізніше Катар подав скаргу до СОТ через блокаду з боку арабських країн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: