Підсумки року для Зеленського: топ виконаних і провалених обіцянок президента

Читать на русском

Володимир Зеленський закінчує 2020 рік як і раніше на першому місці в президентських рейтингах. Згідно з останнім опитуванням групи «Рейтинг», за Зеленського готові проголосувати 26,5% українців. Його діяльністю задоволені 32% опитаних, а 65% – незадоволені. Рейтинг довіри серед політиків теж очолює Зеленський. Сьогодні «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки обіцянок за цей рік виконав і провалив президент.

З початку каденції Зеленський виконав – 136 (22%) обіцянок, провалив – 80, у процесі реалізації – 405.

Саме за цей рік президент виконав 86 обіцянок, провалив – 55 і дав 209 нових.

Топ виконаних обіцянок Зеленського за рік

Зеленський обіцяв внести зміни до законодавства щодо запуску ринку землі. Стараннями парламенту, який кілька днів розглядав тисячі правок, 13 березня закон був ухвалений. Набуття чинності документа заплановане на 1 липня 2021 року.

Як і обіцяв президент, було створене міністерство, яке займатиметься відновленням територій Донбасу. Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій з'явилося в уряді Дениса Шмигаля, його очолив Олексій Резніков.

У рамках «Великого будівництва» на цей рік Зеленський обіцяв побудувати і реконструювати 100 шкіл. Про завершення роботи на всіх об'єктах в Міністерстві розвитку громад і територій відзвітували 24-25 листопада: «Є перше значне досягнення програми «Велике будівництво» – в 100 школах по всій Україні вже завершені будівельні роботи. Створено 8 338 нових учнівських місць. А це значить, що в комфортних умовах тепер можуть навчатися понад 55 тисяч дітей».

Крім того, Зеленський виконав зобов'язання в 2020 році відкрити лікувально-діагностичний комплекс дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». Відкриття другої черги відбулося в липні, в корпусі шість відділень: хіміотерапії онкогематологічних захворювань, інтенсивної хіміотерапії, хіміотерапії онкогематологічних захворювань з блоком інтенсивної терапії, трансплантації кісткового мозку та інтенсивної мегадозової хіміотерапії та імунотерапії, онкології з ліжками інтенсивної хіміотерапії, гострої реабілітації.

На початку весняного локдауну президент пообіцяв запровадити економічні інструменти для захисту бізнесу від впливу карантину – кредитні канікули. Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби». Він передбачає канікули – звільнення споживача від відповідальності перед кредитодавцем за прострочення виконання зобов'язань за договором про споживчу позику.

Також Кабмін удосконалив програму «Доступні кредити 5-7-9%» і дав змогу оформити відтермінування на тіло і відсотки кредиту (надав «кредитні канікули»). Тому обіцянка виконана.

Наприкінці листопада Зеленський ще хотів запровадити податкові стимули для громадян і бізнесу на період посиленого карантину (він буде з 8 по 24 січня). Рада ухвалила президентський закон, який передбачає списання податкового боргу платників податків у разі, якщо сукупний розмір заборгованості не перевищує 3 060 гривень. Також платники єдиного податку першої групи звільняються від його сплати за грудень 2020 року та січень-травень 2021 року. До 29 грудня відтермінували погашення податкового боргу платників податків – фізичних осіб, сума боргу яких не перевищує 6 800 гривень. Це плюс ще одне виконана обіцянка.

Топ провалених обіцянок Зеленського за 2020-й

Не все гаразд пішло у президента з «Великим будівництвом» – не виконаний намір до кінця року закінчити ремонт у 210 приймальних відділеннях. Причому про хід робіт надходила суперечлива інформація. 12 листопада в інтерв'ю «Слово і діло» міністр розвитку громад Олексій Чернишов заявив: «Ось у нас уже з 210 приймальних розпочаті роботи по 192. Це багато, тому що ми їх почали будувати набагато пізніше, ніж планувалося спочатку. До кінця року вони повинні бути готові».

10 грудня в міністерстві повідомили, що 131 приймальне відділення готове до встановлення медичного обладнання. 14 грудня на сайті президента йшлося, що половина з 210 приймальних готова.

21 грудня у відповідь на запит «Слово і діло» в міністерстві повідомили, що готові взагалі 16 відділень і є «об'єктивні причини», які не дозволяють забезпечити завершення будівельних робіт до кінця 2020 року на всіх об'єктах.

Також Зеленський провалив обіцянку побудувати цьогоріч три аеропорти. У вересні міністр інфраструктури Владислав Криклій уточнив, що під будівництвом слід розуміти – «оновлені фактично, тому що вони у нас залишилися в обласних центрах ще з радянських часів».

Нову злітну смугу повітряного причалу Одеси хочуть ввести до кінця року. В аеропорту Дніпра в цьому році тільки розпочалися підготовчі будівельні роботи. У Закарпатській області летовище взагалі можуть перенести з Ужгорода в Мукачево. Тому в 2020-му навіть не були оновлені три аеропорти.

Не зміг президент в цьому році запровадити амністію капіталів. Кабінет міністрів мав подати в Раду відповідні зміни до Податкового кодексу, але не зробив цього. А парламент свою роботи в пленарному режимі вже цього року закінчив.

Понад рік тому Зеленський обіцяв «скоро» запустити Службу фінансових розслідувань. Один із законопроєктів був відхилений і знятий з розгляду Верховної ради. Зараз другого читання очікує ще одна ініціатива. Але про швидкий запуск мова не йде, тому – не виконано.

На самому початку своєї каденції Зеленський заявив, що не впливатиме на банківську систему. Зараз можемо сказати, що ця обіцянка не виконана. Кілька разів президент публічно визнав вплив на банківську систему. «Також на технічному рівні ми дотиснемо банківську систему України, незважаючи на те, що вона у нас дуже-дуже незалежна. Ми їх дотиснемо, і банки не будуть настільки обережними, видаючи кредити нашому населенню, тому що населенню треба допомагати, особливо зараз, коли криза не в Україні, а в світі», – сказав Зеленський 20 травня.

«Ми з ним сперечаємося, все нормально, ми їх дотиснемо, 10% буде, я в цьому впевнений. Трохи потрібно почекати», – ось так президент висловився 9 липня. Крім того, директорка МВФ Крісталіна Георгієва 14 липня проводила телефонні переговори із Зеленським та «висловила занепокоєння щодо тиску на НБУ».

Відзначимо, всі обіцянки Володимира Зеленського можна подивитися в його профілі на нашому сайті.

Раніше Володимир Зеленський назвав головні досягнення 2020 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: