Відновлення роботи НАЗК: комітет ВР ухвалив рішення щодо законопроектів

Читать на русском
Комітет ВР рекомендує парламенту ухвалити в цілому два законопроекти про розблокування роботи НАЗК, яка припинена через рішення КСУ.
фото з відкритих джерел

Комітет Ради з питань антикорупційної політики розглянув законопроекти №4470 і №4471 про відновлення повноважень НАЗК і рекомендує парламенту ухвалити їх за основу та в цілому.

Про це повідомляє пресслужба Апарату ВР у четвер, 10 грудня.

Брехня у деклараціях: експерт пояснив, чому новий законопроєкт не буде виходом із кризиЕксперт вважає, що новий законопроєкт, у якому зменшена відповідальність за внесення неправдивих відомостей у декларацію не розв'яже загальної проблеми, бо робота НАЗК залишається заблокованою.

Комітет розглянув проєкти законів «Про внесення змін до Закону України« Про запобігання корупції «по відновленню інституційного механізму запобігання корупції» (№ 4470) та «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення особливостей складання протоколу про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 172 -4-172-9 і 188-46, 212-15 щодо судді, судді Конституційного Суду України» (№4471).

Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна нагадала, що ці два законопроекти розробила міжфракційна робоча група.

«У проєкті закону №4470 передбачено, що перевірку всіх декларацій здійснює НАЗК, одночасно запроваджено механізм скарги для судді, якщо він відчуває, що в процесі перевірки декларації на нього чиниться тиск», - йдеться в повідомленні.

За словами глави комітету, така позиція узгоджується і з проєктом рішення Венеціанської комісії, який Рада Європи оприлюднила напередодні, 9 грудня.

«Венеціанська комісія відзначила, що ми можемо повернути норми визнані неконституційними в тій редакції, в якій вони були, в разі, якщо Конституційний суд нічого не сказав щодо суті неконституційності норми», - сказала Радіна.

Так, комітет ухвалив рішення рекомендувати Раді ухвалити законопроект №4470 за основу і в цілому.

У той же час законопроектом №4471 вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, похідні від тих особливостей перевірки декларацій суддів, які запропоновані в законопроекті №4470.

Таким чином, Комітет рекомендує ВР ухвалити також і проєкт закону №4471 за основу і в цілому.

Нагадаємо, через скандальні рішень КСУ президент України Володимир Зеленський звернувся за консультацією до Венеціанської комісії. 9 грудня Венеціанська комісія опублікувала свій висновок.

Раніше Верховна рада повернула відповідальність за брехню в деклараціях, яку скасував КСУ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: