Брехня у деклараціях: експерт пояснив, чому новий законопроєкт не буде виходом із кризи

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Національне агентство з питань запобігання корупції виступає проти нового закону про декларування через те, що він перетворює НАБУ на орган, який розслідує кримінальні проступки, а не злочини. У коментарі «Слово і діло» юрист Микола Хавронюк відзначив, що новий законопроєкт, у якому зменшена відповідальність за внесення неправдивих відомостей у декларацію не розв'яже загальної проблеми, бо робота НАЗК залишається заблокованою.

«Підстави хвилюватися існують тому, що у кримінально-процесуальному кодексі не скрізь передбачено, що НАБУ є органом дізнання і це створить певні проблеми. Але головна проблема полягає в тому, якщо таке діяння визнають кримінальним проступком або злочином невеликої тяжкості, то закон передбачає цілу низку підстав для звільнення від кримінальної відповідальності. У разі, якщо особа просто визнала свою провину. Таким чином, усіх тих, хто скоїть цей злочин чи проступок та визнає провину, суд зобов’язаний буде звільнити від кримінальної відповідальності. Тобто ані штрафу, ані якогось іншого покарання не настане взагалі», ‒ сказав Хавронюк.

Зарплати антикорупціонерів: скільки в жовтні заробили голови НАБУ, НАЗК і САПКерівники антикорупційних органів у жовтні заробили від 150 тисяч до майже 400 тисяч гривень.

Експерт відзначив, що такий підхід призведе до того, що порушники врешті не будуть покарані. На його думку, законопроєкт також не є виходом із конституційної кризи.

«Найбільшою проблемою є зупинення роботи НАЗК і треба повертати всі ті норми, які були передбачені законом про запобігання корупції, а ці невеликі зміни до кримінального кодексу – надто дрібні, щоб могли вирішити ситуацію», ‒ пояснив юрист.

Нагадаємо, голова Верховної ради Дмитро Разумков підписав закон про відновлення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: