Карантин-2021: чому локдаун вирішили перенести на січень

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підтвердив, що Україна зможе обійтися без тотального карантину в грудні. Зараз влада розглядає можливість локдауну в січні. У коментарі «Слово і діло» політолог Петро Охотін пояснив, що рішення оголосити жорсткий карантин наступного місяця продиктоване тим, що влада орієнтується на настрої підприємців.

«Швидше за все, таке рішення продиктоване бажанням МОЗ зменшити контакти людей на новорічні свята. У цей час, у період свят, які в Україні починаються з 20-х чисел та закінчуються на початку січня, люди їздять до своїх родичів, проводять корпоративи і контактів багато. Те, що карантин переносять на початок січня, а не як його планували наприкінці грудня, свідчить про те, що умовна група економістів в Офісі президента перемогла умовну групу лікарів», ‒ сказав Охотін.

Політолог пояснив, що перенесення локдауну на січень обумовлене переважно економічними чинниками.

Локдаун не вводитимуть до кінця грудня – МОЗВ Україні не вводитимуть жорсткий карантин до кінця грудня. Наразі в цьому немає потреби, оскільки медична система витримує.

«Мені здається, що це найкращий консенсус, який міг бути між підприємцями, яким треба заробити та прихильниками локдауну. У даному разі переважають економічні причини. Оголосити локдаун наприкінці грудня, як це роблять деякі країни, у нас просто немає ресурсу», ‒ пояснив Охотін.

Охотін додав, що карантин у грудні мав би більш згубні наслідки для бізнесу.

«Обмежувати контакти потрібно, але малий і середній бізнес переживає ці обмеження дуже важко. Треба чекати на рішення. Посадовців повинні повідомити про карантин завчасно, тому президент і команда виконавчої влади орієнтуються на настрої підприємців», ‒ вважає політолог.

Нагадаємо, сьогодні голова МОЗ Максим Степанов заявив, що в грудні, вірогідно, локдауну запроваджувати не будуть. Карантин можуть посилити на початку січня на три тижні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: