ВАКС зменшив заставу ексдиректору конструкторського бюро

Читать на русском
Антикорупційний суд частково задовольнив клопотання обвинуваченого та його захисника про зміну раніше застосованого запобіжного заходу.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд зменшив заставу колишньому генеральному директору державного підприємства «Конструкторське бюро «Артилерійське озброєння» Вадиму Штепенку, якого Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачує у зловживанні службовим становищем.

Таке рішення 24 листопада ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, ВАКС узяв під варту Штепенка із альтернативою 153 тисячі гривень. Пізніше за нього внесли цю суму. Однак під час судового засідання обвинувачений та його адвокат просили змінити запобіжний захід на особисте зобов'язання та повернення застави. У документі вони вказували на те, що Штепенко має міцні соціальні зв'язки в місці його постійного проживання, наявністю родини та утриманців, відсутність судимостей та відомостей щодо притягнення до кримінальної, адміністративної чи іншої відповідальності, належну процесуальну поведінку протягом усього часу з моменту обрання йому запобіжного заходу.

Також Штепенко та його адвокат зазначили, що прокурор САП змінив кваліфікацію обвинувачення – з частини 4 статті 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) на ч. 2 ст. 364 ККУ (зловживання службовим становищем). Тобто тепер йому інкримінують на особливо тяжкий злочин, а злочин середньої тяжкості. Водночас прокурор САП заперечував проти задоволення клопотання.

Вивчивши клопотання, судді ВАКС його задовольнили частково, зменшивши заставу зі 153 до 131,8 тис. грн. Решту повернули.

Нагадаємо, за версією слідства, в 2015-2016 роках КБ «Артилерійське озброєння» закупило трансформатор за завищеними цінами. Як вказується, ДП уклало контракт на поставку трансформатору і шаф з ТОВ «Компанія Пром-Технологія» на загальну суму 1,89 млн грн. Однак, як встановило слідство, КБ «Артилерійське озброєння» придбало в комерційної фірми трансформатор вартістю 1,45 млн грн, коли його фактична вартість становила 115,6 тис. грн. Вказана ціна підтверджена висновком експертизи.

Раніше суд відмовив поліції в обранні запобіжного заходу Штепенку, оскільки справа підслідна НАБУ. Також суд призначив підготовче засідання у справі «Спецтехноекспорту», а пізніше не повернув обвинувальний акт у цій справі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: