Криза довкола КСУ: чи може допомогти Венеційська комісія у розв'язанні проблеми

Читать на русском
Михайло Жернаковексперт з судової реформи і питань корупції

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з головою Венеційської комісії Джанні Букіккіо. У повідомленні на сайті президента сказано, що сторони обговорили пошук комплексного рішення для швидкого виходу з конституційної кризи в Україні. У коментарі «Слово і діло» юрист Михайло Жернаков зауважив, що без допомоги Венеційської комісії подолати наслідки кризи довкола КСУ неможливо.

«Просити допомогу у Заходу це нормально, бо ми просимо її всю історію свого існування як держава Україна. Зараз ми дуже сильно накерували й, зрештою, опинилися у кризі й без грошей. У суверенному суспільстві – нормально попросити допомогу, якщо ми підписали про це меморандуми», — сказав Жернаков.

Експерт відзначив, що Венеційська комісія може надати Україні підтримку на рівні експертних консультацій для розв'язання кризи, що склалася довкола КСУ.

Зеленський через рішення КСУ просить допомоги у Венеціанської комісіїЗеленський провів телефонну розмову з головою Венеціанської комісії Джанні Букіккіо. Про це йдеться в повідомленні на сайті президента.

«Ми є членом Ради Європи, що на нас накладає певні зобов’язання – дотримуватися певних принципів, правил і стандартів, які є в Раді Європи. І Венеційська комісія саме той орган, який стежить за тим, щоб наша система, у тому числі система юстиції, відповідала тим стандартам, яких ми погодилися дотримуватися», — сказав Жернаков.

Він додав, що без цих консультацій подолати наслідки буде важко.

Нагадаємо, у жовтні КСУ визнав незаконною кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях. Також позбавив НАЗК низки повноважень.

«Слово і діло» дізнавалося думку експерта, як рішення КСУ щодо недостовірного декларування вплине на антикорупційну систему.

Також ми писали про те, скільки справ уже закрито через рішення КСУ.

Володимир Зеленський вніс до Верховної ради законопроєкт, яким запропонував звільнити весь склад КСУ після скандального рішення про скасування відповідальності за недостовірне декларування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: