Партія «Батьківщина» залишилася без держфінансування

Читать на русском
Нацагентство щодо запобігання корупції зупинило державне фінансування Батьківщини. Причина - порушення у фінансових звітах партії. Батьківщина оскаржила рішення НАЗК в суді.
фото Alexander Pokopenko ALProk

Нацагентство щодо запобігання корупції в четвертому кварталі 2020 року зупинило державне фінансування «Батьківщини». Партія вирішила оскаржити рішення НАЗК у суді.

Про це повідомляється на сайті Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК).

Дефіцит бюджету: як зупинення фінансування «незахищених» видатків позначиться на українцяхЦе справді свідчить про великий дефіцит бюджету, проте на соціальних виплатах не позначиться й може пришвидшити переговори з МВФ, вважає експерт.

Зокрема, як розповіли в ОАСК, 23 листопада «Батьківщина» подала до суду позов на рішення НАЗК про зупинку державного фінансування партії.

При цьому Нацагентство щодо запобігання корупції пояснило причини свого рішення. Як повідомляється у висновку на сайті НАЗК, відомство виявило порушення в звіті «Батьківщини» за перший квартал 2020 року.

Порушення стосуються аналізу звітності регіональних організацій партії і її центрального офісу, а саме:

  • відсутність звіту міської організації партії міста Українка;
  • відсутність відомостей про наявність фінансових зобов’язань перед ТОВ «Фінейт» на 45 тис. гривень;
  • підписання видаткових накладних про прийом спонсорських внесків у вигляді листівок, брошур та плакатів особами, які на момент підписання цих документів перебували за кордоном і не могли вчиняти юридичні дії з прийому спонсорських внесків (стосується сумської та київської обласних організацій);
  • щодо донорів київської міської організації та кіровоградської обласної організації виявлено невідповідність доходу донорів та розміру їхніх внесків на користь цих осередків у 2017–2020 роках;
  • договори з низкою компаній на загальну суму понад 14 млн гривень були датовані раніше, ніж були відкриті вказані у них банківські рахунки, у чому НАЗК вбачає ознаки порушення статті 203 Цивільного кодексу України (йдеться про витрати коштів, які партія отримала з держбюджету в якості компенсації витрат на парламентську виборчу кампанію).-

Як пояснили в НАЗК, через ознаки адміністративних і кримінальних правопорушень було вирішено зупинити держфінансування партії, починаючи з четвертого кварталу 2020 року.

Виплату держкоштів «Батьківщині» можуть поновити, якщо партія усуне знайдені порушення.

При цьому на сайті ОАСК відзначають, що в своєму позові «Батьківщина» просить визнати протиправними дії працівників НАЗК і скасувати наказ про призупинення держфінансування.

Зараз суд вирішує, чи є «правові підстави для вжиття заходів забезпечення позову та відкриття провадження в адміністративній справі».

Відзначимо, це третій випадок зупинки держфінансування партій. Однак попередні два (в 2019 році «Оппоблок» і в квітні 2020 року «Слуга народу») були викликані відмовою від держкоштів з боку самих партій.

Нагадаємо, раніше в НАЗК заявляли, що рішення КСУ ускладнило перевірку фінансових звітів партій.

Також ми писали про подробиці скандального призначення до ДПЗКУ. Йшлося про креатуру лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко Андрія Власенка, якого призначили до ДПЗКУ на наступний день після голосування за бюджет-2021 у першому читанні. При цьому Власенко затвердили посадовий оклад в 230 тисяч гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: