Рішення КСУ ускладнило перевірку фінансових звітів партій – НАЗК

Читать на русском
НАЗК через рішення КСУ не може направляти запити в різні установи, щоб перевірити фінансові звіти політичних партій.
фото з відкритих джерел

Через рішення Конституційного Суду Національне агентство з попередження корупції не може направляти запити в різні установи, щоб перевірити фінансові звіти політичних партій.

Про це повідомили в пресслужбі НАЗК у четвер, 12 листопада.

Конституційна криза: які фактори спричинили правовий колапсСкандальне рішення може спровокувати у країні хаос й цим скористаються як політичні сили, так і Росія, вважає експерт.

«Нещодавнє рішення КСУ істотно ускладнило процес аналізу фінансових звітів політичних партій. Так, НАЗК втратило право направляти запити про надання інформації до підприємств і фізичних осіб, а отже і повноцінно верифікувати інформацію в звітах», - йдеться в повідомленні.

У НАЗК нагадали, що раніше відомство могло з'ясувати, чи відповідають дані в звітах політичних партій їх фактичним надходженням і витратам, зокрема завдяки запитам до підприємств і фізичних осіб.

Зараз НАЗК також не може перевіряти через запити інформацію, яку політичні партії надсилають щокварталу: звіти про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру.

«Через рішення Конституційного Суду України від 27 жовтня, робота НАЗК залишається заблокованою. НАЗК позбавлене можливості проводити повні перевірки декларацій, складати протоколи про адміністративні правопорушення, пов'язані з корупцією, здійснювати перевірки організації роботи щодо запобігання корупції в державних установах і т.д.», - додали в Нацагентстві.

Нагадаємо, раніше в НАЗК повідомили, що через рішення КСУ направили до судів клопотання про закриття провадження у 62 справах.

27 жовтня судді Конституційного суду України скасували кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Також вони позбавили повноважень НАЗК.

Очікується, що на наступному пленарному тижні Рада проголосує законопроект авторства спікера ВР Дмитра Разумкова, який дозволить відновити е-декларування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: