Закон про референдум: ВР отримала висновок Венеціанської комісії та Бюро ОБСЄ

Читать на русском
Комітет ВР отримав висновок Венеціанської комісії та Бюро ОБСЄ щодо законопроекту про референдум. Він буде врахований перед голосуванням у другому читанні.
фото LIGA.net

До комітету Ради з питань організації державної влади надійшов офіційний висновок Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії) і Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини щодо законопроекту про народовладдя.

Про це повідомляє інформаційне управління апарату ВР у четвер, 29 жовтня.

«Народовладдя» Зеленського: що змінить законодавство про референдумКонституція України містить обмеження щодо можливих тем референдуму навіть за новим законодавством, вважає експерт.

Йдеться про законопроект про народовладдя через всеукраїнський референдум №3612, який парламент вже ухвалив у першому читанні.

Висновок Венеціанської комісії було затверджено на онлайн-засіданні 124-ї пленарної сесії (8-9 жовтня).

«Висновок стосується відповідності законопроекту міжнародним стандартам, зокрема Кодексу належної практики щодо референдумів, а також Копенгагенського документу ОБСЄ 1990 року. У висновку враховані попередні рекомендації Венеціанської комісії про правові рамки проведення національних референдумів в Україні та звіти БДІПЛ і ПАРЄ про вибори, які проводять в Україні», - розповіли в апараті ВР.

Також повідомляється, що зараз законопроект №3612 допрацьовується в профільному комітеті з урахуванням зауважень від Головного юридичного управління апарату Ради, а також рекомендацій Венеціанської комісії та Бюро ОБСЄ.

Нагадаємо, законопроект президента Володимира Зеленського про народовладдя через всеукраїнський референдум Рада ухвалила в першому читанні 18 червня цього року.

Нардеп від СН Олександр Качура заявив, що закон про референдум може бути ухвалено в цілому до кінця року. Сам Зеленський в жовтні повідомляв, що даний законопроект готовий до другого читання в парламенті.

Експерт пояснив, чи зможе влада маніпулювати громадською думкою за допомогою цього закону. А політолог розповів, де межа між народовладдям і процедурами.

Тим часом «Слово і діло» пропонує згадати, як на темі народовладдя піарилися інші політики.

Мыльные пузыри обещаний нардепов о законодательном процессеСлово і діло

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: