У НАЗК відреагували на заяву Венеціанської комісії щодо розпуску КСУ

Читать на русском
Відновити антикорупційну систему в Україні неможливо без зміни рішення Конституційного суду.
Фото з відкритих джерел

Відновити антикорупційну систему в Україні неможливо без зміни рішення Конституційного суду.

Про це сказано в офіційній відповіді Національного агентства з питань запобігання корупції на лист голови Венеціанської комісії та президентки Групи держав проти корупції Марін Мрчели до спікера Верховної ради України.

«Вирішуючи питання швидкого відновлення антикорупційної системи, варто врахувати, що воно не можливе за умови незмінності рішення КСУ», - зазначили в НАЗК.

Антикорупційна реформа VS рішення КСУ: від любові до ненавистіЗа останні шість років КСУ неодноразово скасовував окремі положення деяких антикорупційних законів. Ми дослідили, яких саме.

Там додали, що у ситуації із розпуском КСУ варто врахувати три обставини.

По-перше, судді Конституційного взяли на себе повноваження парламенту, скасувавши кримінальну відповідальність за декларування завідомо недостовірних відомостей та умисне неподання декларації, зазначивши, що вона є надмірним покаранням за вчинення цих правопорушень. Згідно Конституції, визначати, які діяння повинні нести за собою кримінальну відповідальність може лише Верховна рада.

По-друге, у відповідності із Основним законом та іншими законами України, КСУ міг приймати рішення лише щодо положень законодавства про запобігання корупції, які оскаржувались у конституційному поданні. Однак, судді порушили вимоги Конституції та скасували положення Закону України «Про запобігання корупції», які не оскаржувались у конституційному поданні 47 народних депутатів.

І, по-третє, судді голосували за скандальне рішення навіть попри прямий конфлікт інтересів.

«За скасованими положеннями антикорупційного законодавства тривала процедура притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності трьох суддів КСУ – Мойсика, Сліденка та Завгородньої. Про цей факт вони були обізнані, однак, не заявили про відвід, а скасували відповідні норми. У день постановлення рішення було встановлено факт недекларування 3,6 млн грн суддею Головатим, який був обізнаний з цим фактом на час участі у засіданні», - зауважили в НАЗК.

Також в агенції підкреслили, що КСУ зазначив про неприпустимість здійснення контролю подання декларацій та конфлікту інтересів у всіх суддів нарівні з іншими публічними службовцям, а це суперечить попереднім висновкам Венеційської комісії з аналогічного питання.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський подав до Верховної ради законопроект, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду.

Пізніше глава КСУ заявив, що в законопроекті Зеленського є ознаки конституційного перевороту.

Пізніше Венеціанська комісія виступила проти звільнення суддів Конституційного суду України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: