Венеціанська комісія виступила проти звільнення суддів КСУ

Читать на русском
Звільнення всього складу Конституційного суду, навіть з поважної причини, є серйозним порушення Конституції та принципу поділу влади в Україні.
Фото з відкритих джерел

Звільнення всього складу Конституційного суду, навіть з поважної причини, є серйозним порушення Конституції та принципу поділу влади в Україні.

Про це йдеться у спільному листі Венеціанської комісії та Групи держав проти корупції до спікера Верховної ради Дмитра Разумкова.

В ньому зазначено, що обидві організації згодні з необхідності відновлення суспільної довіри до Конституційного суду України, оскільки він грає роль хранителя Основного закону та слідкує за розділенням гілок влади в країні.

Водночас, наголошується на необхідності забезпечення незалежності суду.

«Довіра не означає відсутності незалежності. Навпаки, Конституційний суд може користуватися довірою інших державних інститутів і громадськості тільки в тому випадку, якщо він дійсно незалежний», - зауважили у зверненні до спікера ВР.

Обидві організації закликають українську владу розглянути несприятливі, глибокі і довгострокові наслідки для України від поспішного рішення про звільнення суддів Конституційного суду.

«Ми закликаємо вас вивчити можливі альтернативні способи забезпечення для того, щоб боротьба з корупцією відповідно до міжнародних стандартів залишалася пріоритетом для вашої країни», - йдеться в листі.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський подав до Верховної ради законопроект, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду.

Пізніше глава КСУ заявив, що в законопроекті Зеленського є ознаки конституційного перевороту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: