Підтримка бізнесу на карантині: чи діють програми для підприємців

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд готовий підставити плече українським підприємцям на час карантину «вихідного дня». Кабмін має намір відновити і розширити програми компенсації частини зарплат працівників у зв'язку з простоєм виробництва. Також повернуть виплати на дітей для родин підприємців. Крім того, продовжить працювати програма «Доступні кредити 5-7-9%». У коментарі «Слово і діло» економіст Андрій Блінов, відзначив, що програма доступних кредитів може стати у пригоді рефінансування наявного боргу, однак більшість підприємців навіть не звертається по ці позики, вважає експерт.

«Я цю програму оцінюю позитивно. На сьогодні видано понад 5,5 тисяч позик на суму 13 мільярдів гривень», — сказав Блінов.

Експерт пояснив, що все ж більшість позик видавалася тим позичальникам, які вже брали раніше кредити.

Програма «Доступні кредити 5-7-9»: у чому ризик для бізнесуПрем'єр-міністр Олексій Гончарук презентував нову урядову програму Доступні кредити 5-7-9 для бізнесу.

«Якщо подивитися на структуру, то можна побачити, що велика частина кредитів – це кредити позичальникам, яким видавали уже раніше. І головна проблема, що кредити, які були раніше, вони просто пролонгуються. Якщо говорити про дані Мінекономіки, що багато підприємців звертаються по кредити – це неправда», — сказав Блінов.

Експерт відзначив, що чимало підприємців навіть не намагаються звертатися по кредити, які існують у рамках програм підтримки.

«Але я думаю, якщо виходити за рамки дискусії довкола «5-7-9», то більшість підприємців навіть не зверталася по таку позику. Це пов’язане із тим, що країна перебуває в економічній депресії і підприємці намагаються зайвий раз не позичати, бо кошти треба буде повертати», — відзначив експерт.

Раніше в Мінфіні повідомили, чому в Україні досі не видають іпотеку на житло під 10%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: