Іпотека за ставкою 10% і кредити для бізнесу: чи реально запустити програми в кризу

Читать на русском
Ярослав Жалілоекономіст

Президент України Володимир Зеленський заявив, що в Україні запустять дві кредитні програми, які допоможуть впоратися з кризою. «Перша – це іпотека для населення за ставкою близько 10%. Друга – це кредити для малого бізнесу за низькою ставкою для виплати заробітних плат своїм працівникам», – анонсував важливі зміни глава держави. Детальніше про те, що передбачають програми, чи реально їх запустити в умовах кризи та наскільки кредити будуть доступними, «Слово і діло» пояснив президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Чи чекати бізнесу допомоги від держави?

Реалізувати ініційовані банківські програми реально, але вони не можуть бути доступні для всіх. Наразі не відомі технічні та математичні розрахунки програм. Зараз потрібно розуміти, звідки виділяється ресурс на програми. Однак у цілому запустити іпотечні програми під 10% і надати кредити для бізнесу цілком реально.

Про кредити для малого бізнесу за низькою ставкою для виплати заробітних плат йшлося дуже давно. Бізнес повинен зобов'язатися, що не буде скорочувати робочі місця протягом певного часу. Оскільки велика частина бізнесу на сьогоднішній день опинилася в складній ситуації. Для того, щоб утримати рівень зайнятості, державі потрібно підтримувати малий і середній бізнес, допомагати компаніям.

Інструкція для безробітних під час карантину: виплати, субсидії, онлайн-облік, часткове безробіттяСтатус безробітного буде надаватися з першого дня реєстрації в центрі зайнятості. Подати документи можна дистанційно.

Програми від влади – пожежне реагування з розрахунку на те, що бізнес підніметься й поверне кредит. Водночас, навіть якщо бізнес не зможе повернути кошти, то згідно з програмою повинні бути надані гарантії з боку держави. Це питання пов'язане з бюджетними витратами.

Чи зможе населення отримати іпотеку за ставкою 10%?

Надавати населенню іпотеку за ставкою 10% теоретично можливо. Не можна сказати, що ставка зовсім вигадана або взята нізвідки. Однак надати іпотеку під такий відсоток можна, якщо різниця між ринковим відсотком і 10% буде кимось або за рахунок чогось компенсуватися.

Плани щодо формування подібних програм були в Україні й раніше. Наприклад, свого часу йшлося про програму «Доступне молодіжне житло». Передбачалося, що різниця сплачується з бюджету. Подібні програми є на муніципальних рівнях для окремих категорій населення. Можливо, цього разу все складеться непогано.

Державні банки теоретично можна зорієнтувати на подібну політику. Однак потрібно розуміти, що така політика не буде ринковою. Потрібно чітко обґрунтувати, хто буде основним одержувачем допомоги.

Наскільки будуть доступні банківські програми?

Існує бюджетна програма, яка, звісно, не безрозмірна. У межах її розмірів надання таких кредитів для бізнесу абсолютно реально. В який саме спосіб будуть відбирати компанії, яким нададуть допомогу, поки незрозуміло. Але відбір буде. Потрібно буде дивитися на процедурні речі, які запропонують.

Іпотека для населення за ставкою близько 10% також буде доступна не для всіх. Ставка 10% не ефемерна. Однак, під такий відсоток, враховуючи, що загальний відсоток за кредитами у нас істотно вищий, повинно бути якесь сегментування. Це не може бути безрозмірна допомога. В яких розмірах і який рівень доступності програм, покаже практика.

«Слово і діло» розбиралося, для кого і які передбачені виплати, як подавати документи і що таке допомога з часткового безробіттч роботодавцям.

Раніше ми розбиралися, що буде з економікою України після пандемії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: