Кредит і депозит: чи безпечно користуватися банківськими пропозиціями під час карантину

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Український банківський сектор продемонстрував високу стійкість в умовах пандемії COVID-19, написав голова Національного банку України Кирило Шевченко. За його словами, українські банки довели в період пандемії, що цілком спроможні відповідати сучасним викликам в сфері капіталу, ліквідності, прибутковості й технологічних інновацій. У коментарі «Слово і діло» економічний експерт Андрій Новак відзначив, що зменшення транзакцій під час карантину стабілізувало національну банківську систему, але про високу стійкість говорити передчасно.

«Користуватися кредитами зараз можна тільки, коли ви точно упевнені, що зможете повернути гроші із відсотками за пропозицією. А депозит – в будь-якому разі краще, ніж тримати гроші під подушкою, бо це частково компенсує інфляційні процеси», - сказав Новак.

Економіст пояснив, епідемія коронавірусу заспокоїла банківську систему тим, що кількість активних транзакцій впала.

В НБУ оцінили вплив пандемії на банківський секторУкраїнський банківський сектор продемонстрував високу стійкість в умовах пандемії COVID-19.

«За півроку карантинних обмежень більшість українців залишається удома, ділових поїздок поменшало, тому і кошти витрачаються на території України. Щоби захистити свої кошти, гроші краще тримати в банку, де нараховуються відсотки й це може хоча б частково компенсувати інфляційні втрати. В інших країнах світу ситуація практично така ж сама й нічого унікального для України тут немає», - сказав Новак.

Водночас, Новак відзначив, говорити про те, що зміцніла довіра до банківської системи – надто оптимістично.

«Оцінка голови НБУ дуже оптимістична, але якщо порівнювати стан банківської системи з 2014, 2015, 2016 роками, коли був так званий масовий «банкопад», то справді зараз банківська система Україна має стійкий та надійний вигляд. По-друге, робота банківської системи під час коронавірусу характеризується тим, що відсутній будь-який ажіотаж. Наприклад, знімання готівки», - сказав Новак.

Нагадаємо, ще на початку серпня в Нацбанку заявили, що українська економіка виходить з кризи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: