Програма «Доступні кредити 5-7-9»: у чому ризик для бізнесу

Читать на русском
В'ячеслав Биковецьекономіст

Нова урядова програма «Доступні кредити 5-7-9» буде затребувана, але в бізнесу є побоювання, наскільки довгострокова ініціатива та чи будуть виділяти кошти. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив голова Союзу підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств В'ячеслав Биковець.

В'ячеслав Биковець поділився, що багато років малий бізнес в Україні не має змоги отримати кредити під нормальні відсотки, умови до застави. Як правило мікробізнес взагалі не мав застави, що було проблемою, зазначив він.

«На перший погляд, пропозиція влади здається привабливою, але головне – як буде працювати на практиці. 5-7-9% – відсотки, які буде сплачувати бізнес. Однак самі кредити банк видаватиме на умові більш високих процентних ставок і сплачуватиме різницю в рамках програми», – зазначив економіст.

Він звернув увагу, що кредити вже почали видавати, на 2020 рік гроші закладені. Однак строк кредитування не обмежується одним роком, це може бути півтора-два роки й більше, уточнив він.

«Okay, Google»: чи підуть IT-гіганти з українського ринку через оподаткуванняВ Україні пропонують обкласти податком доходи Google, Netflix, Amazon і сотень інших іноземних компаній від продажів цифрових товарів і послуг.

«Ризик у тому, щоб не вийшло так, що наступний уряд або навіть нинішній надалі не заклав потрібні суми під якимось приводом. У такому разі підприємець залишиться один на один, віддавати доведеться вже не 5-7%, а все повністю», – висловив застереження В'ячеслав Биковець.

Голова Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств нагадав, що подібна програма свого часу діяла в Києві. Але торік Київрада не затвердила гроші для програми, багато підприємців повинні були відшкодувати не 25%, а всі 100% за кредитами, які отримали, поділився експерт.

Він уточнив, що суб'єкт повинен сплатити тіло кредиту і повністю відсотки. Різниця йому повертається потім із бюджету.

«Торік суб'єкти платили все, оскільки не виділили коштів. Ризик у тому, щоб і цього разу з «доступними кредитами» не вийшло аналогічно», – додав Биковець.

Також, на його думку, дуже важливо, щоб правильно оцінювали, який конкретно бізнес звертається за кредитом, чи дійсно це малий бізнес.

Економіст зауважив, що передусім потрібно кредитувати саме малий бізнес, оскільки він найбільш вразливий в Україні.

В'ячеслав Биковець поділився, що в бізнесу поки що скептичне ставлення до даної програми.

«У цій ситуації, в якій сьогодні опинився малий бізнес в зв'язку з впровадженням законів про реєстраторів розрахункових операцій, навряд чи до кінця року буде та кількість суб'єктів, яку ми маємо сьогодні. Дуже багато згортають діяльність», – підсумував голова Союзу підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств В'ячеслав Биковець.

Нагадаємо, 3 лютого прем'єр-міністр Олексій Гончарук презентував нову урядову програму «Доступні кредити 5-7-9». За умовами цієї програми українські підприємці можуть отримати на розвиток свого бізнесу до 1,5 млн грн терміном на 5 років.

Раніше «Слово і Діло» розібралося, скільки тепер будуть платити ФОП і як змінилося оподаткування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: