Бюджет-2021: чому депутати не встигнуть проголосувати до кінця року

Читать на русском
Олексій Голобуцькийполітолог

Проєкт бюджету України на 2021 рік не встигнуть розглянути і ухвалити до 1 грудня. Про це заявив очільник парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. У коментарі «Слово і діло» політолог Олексій Голобуцький відзначив, що зволікання із розглядом бюджету пов’язане із низкою причин, зокрема зі зменшенням закладених ресурсів, і наслідки будуть відчутні наступного року.

«Вони зайшли в глухий кут і не знають, що робити: не уявляють, звідки брати гроші і на що їх витрачати передусім. Всі розуміють, що Шмигалю недовго лишилося, й це також впливає на затягування розгляду. У будь-якому разі це може мати негативні наслідки вже наступного року», — сказав Голобуцький.

Політолог додав, закладені у документі показники свідчать, що наступний рік буде тяжкий.

«Цей Кабмін пропонує бюджет, який виконуватиме наступний склад. Плюс, зрозуміло, що ресурсна база дуже зменшилась. Тому суперечки в парламенті щодо голосування будуть посилюватися. Судячи з усіх показників, ситуація у наступному році буде не краща, ніж в цьому, а може – й гірша. Звичайно, це провокує дискусії та затримує розгляд. Насправді, дуже багато причин», — відзначив він.

На думку експерта, якщо бюджет затвердять, то це буде свідчити про домовленості між групами.

«Є шанси, звісно, що розглянуть до кінця року, якщо це буде примусовим шляхом, але мені важко уявити. Це свідчитиме про те, що якась група отримала обіцянки та поступки, якщо ця дискусія раптово пройде дуже швидко», — пояснив Голобуцький.

Нагадаємо, торік бюджет-2020 рік ВР ухвалила 14 листопада 2019 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: