Закон про опозицію: для чого владі нові правила

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Робоча група у ВР планує перейти до підготовки первинного проєкту закону про парламентську опозицію з 16 листопада. У коментарі «Слово і діло» політолог Валентин Краснопьоров відзначив, що таким чином партія влади намагається запобігти можливим конфліктам у разі розколу монобільшості.

«Це просто роздуття законодавства України. Є закон про регламент Верховної ради, який це все регулює. В нього можна вписати, наприклад певні санкції, якщо це потрібно. Законодавчо змусити до якоїсь співпраці та культури – неможливо. Це прийде з часом. Але в преамбулу самого регламенту Верховної ради можна додати окремі моменти, які б це регулювали», — сказав Краснопьоров.

Експерт припустив, що законопроєктом про опозицію партія влади намагається наперед урегулювати можливі сценарії розколу монобільшості.

Сила опонента: що змінить закон про опозицію в парламентському житті?Восени Верховна рада може ухвалити закон про парламентську опозицію. Для чого потрібен такий документ і чому він має високі шанси на ухвалення – аналізував політолог Олександр Радчук.

«В мене є така підозра, що це пов’язане із конфліктом в рамках монобільшості і «Слуги народу» вже не просто де-факто, а де-юре, тому вони взялися готувати цей законопроєкт. І треба розуміти, якщо пропонується законопроєкт про опозицію, то це має бути і певна опозиційна форма. Наприклад, де найбільша партія, яка формально заходить другою, але стає першою опозиційною партією. Це одна з теорій», — додав він.

На думку Краснопьорова, ініціатива має політичний, а не законодавчий характер.

«Відносини між партією влади та опозиційними силами здебільшого керуються традицією та регламентом. Окремих законів практично немає. По суті, це уточнення регламенту», — сказав він.

Нагадаємо, законопроєкт про опозицію і взаємини коаліції й опозиції почали готувати в Верховній раді від травня цього року.

Голова депутатської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія пообіцяв, що закон про опозицію буде ухвалено.

У липні цього року спікер Ради Дмитро Разумков заявив, що ВР планує затвердити закон про опозицію в першому читанні й в цілому на четвертій сесії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: