Закон про опозицію: чи потрібне окреме регулювання

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт

Парламент планує ухвалити закон про опозицію в першому читанні і в цілому на наступній сесії, зараз триває напрацювання тексту закону. Глава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков у коментарі «Слово і діло» відзначив, що окремий законопроект, який би регулював діяльність опозиції, збалансує політичну дискусію в парламенті.

«Такий закон потрібен, оскільки дуже часто опозиційні фракції не мають можливості реалізовувати свою виборчу програму, бо в них немає можливості пропонувати свої законопроекти до порядку денного і, відповідно, зала їх не голосує. Є окремі випадки, коли окремі депутати опозиційних фракцій є співавторами законопроектів, які ініціює провладна більшість та є одиничні випадки, наприклад законопроект «Батьківщини» про тимчасові слідчі комісії. Проте, як правило, у опозиції немає реальної можливості пропонувати свої законопроекти», - сказав Биков.

Разом з тим, експерт відмітив, що таке регламентування розгляду законопроектів, загалом, позитивно вплине на дискусію в парламенті.

Стало відомо, коли ВР може прийняти закон про опозиціюПарламент планує прийняти закон про опозицію в першому читанні і в цілому на наступній (четвертій) сесії.

«Фактично, цей законопроект передбачає, що буде день, коли розглядатимуться законопроекти опозиції. Це буде позитивним кроком і для влади, оскільки, якщо опозиція буде виносити недолугі законопроекти, то це продемонструє й те, яка недолуга сама по собі опозиція», - додав експерт.

Биков пояснив, що в той час, як у парламент виникає таке явище, як «законодавчий спам», то у кожної фракції є безліч ініціатив, які він хотів би винести у сесійний зал.

Нагадаємо, законопроект про опозицію і взаєминах коаліції і опозиції почали готувати в Верховній раді з травня цього року.

Голова депутатської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія пообіцяв, що закон про опозицію буде ухвалений.

Проголосувати за закон в Раді обіцяв і перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: