ВАКС призначив підготовче засідання у справі Омеляна

Читать на русском
Антикорупційний суд визначився із датою підготовчого засідання у справі колишнього керівника Мінінфраструктури.
Володимир Омелян

Вищий антикорупційний суд призначив на 16 листопада підготовче засідання у справі колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна, якого Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачує у вчиненні незаконних дій.

Таке рішення 9 листопада ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Призначити підготовче судове засідання у кримінальному провадженні за обвинуваченням Володимира Омеляна у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 211 КК України, на 13 годину 30 хвилин 16 листопада», – йдеться в рішенні.

Раніше суд обмежив адвокату Омеляна терміни на ознайомлення зі слідством. Після цього САП скерувала до суду справу ексміністра інфраструктури.

Як відомо, за версією слідства, Омелян у 2017 році видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас, один із цих зборів – адміністративний – є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна рада, а не міністр.

До того ж, Міністерство фінансів виступало проти зменшення усіх портових зборів, з-поміж іншого, наголошуючи на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів в державний бюджет. Про що Мінфін інформував міністра інфраструктури неодноразово.

Зрештою, рішення експосадовця про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн грн отримано 173,1 млн грн. Ці дані підтвердила Держаудитслужба та судова експертиза. Згодом, Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети.

Нагадаємо, НАБУ повідомило Омеляну про нову підозру.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: