У НАБУ розповіли деталі нової справи Омеляна

Читать на русском
У Національному бюро розповіли деталі кримінального провадження, в якому повідомили про підозру ексглаві Мінінфраструктури.
Володимир Омелян

Колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна чотири рази попереджали в Міністерстві фінансів про порушення бюджетного законодавства після підпису наказу, яким було зменшено портові збори, в тому числі адміністративного збору, який є дохідною частиною державного бюджету.

Про це повідомляє пресслужба Національного антикорупційного бюро.

«У грудні 2017 року ексміністр інфраструктури видав наказ про зниження портових зборів. Чи міг так вчинити міністр? Міг, але за винятком: адміністративний збір, розмір якого визначений у Законі України «Про державний бюджет на 2018 рік», не можна було змінювати наказом міністра, а лише шляхом внесення змін до закону про бюджет», – наголошують у відомстві.

За інформацією НАБУ, така вимога встановлена Бюджетним кодексом, яку Омелян нібито проігнорував. У Бюро також додали, що зниження портових зборів не було ефективним для збільшення кількості суднозаходжень та кількості перевантажених вантажів в українських портах протягом 2018 року.

«Чи усвідомлював експосадовець можливі негативні наслідки своїх дій? Слідство переконане, що так. Адже Міністерство фінансів 4 рази попереджало його про порушення бюджетного законодавства, а також про негативні наслідки... Зменшення портових зборів, включно з адміністративним, не стало чинником збільшення кількості суднозаходжень та кількості перевантажених вантажів в українських портах протягом 2018 року. Зрештою, це визнало і Мінінфраструктури, зафіксувавши відповідні факти у своєму звіті, який підписав сам міністр-автор наказу», – підкреслили в НАБУ.

Нагадаємо, НАБУ повідомило Омеляну про нову підозру. Також його допитали детективи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: