НАБУ повідомило Омеляну про нову підозру (доповнено)

Читать на русском
Колишньому керівнику Мінінфраструктури повідомили про нову підозру детективи Національного бюро та прокурори САП.
Володимир Омелян

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру колишньому міністру інфраструктури за нібито ухвалення рішення, яким державний бюджет недоотримав 30,5 млн грн портових зборів.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

За інформацією журналіста «Слово і діло», йдеться про ексміністра Володимира Омеляна.

«19 червня детективи Національного бюро за процесуального керівництва САП та оперативного супроводу ГУ КЗЕ СБ України повідомили ексміністру інфраструктури України про підозру у вчиненні незаконних дій, через які державний бюджет недоотримав 30,4 млн грн», – інформують у Бюро.

За версією слідства, Омелян у 2017 році видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас, один із цих зборів – адміністративний – є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна рада, а не міністр.

До того ж, Міністерство фінансів виступало проти зменшення усіх портових зборів, з-поміж іншого, наголошуючи на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів в державний бюджет. Про що Мінфін інформував міністра інфраструктури неодноразово.

У підсумку, рішення експосадовця про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн грн отримано 173,1 млн грн. Ці дані підтверджені Держаудитслужбою та судовою експертизою.

«Згодом, Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети», – додали у НАБУ.

Водночас сам Омелян на сторінці в Facebook назвав підозру від НАБУ «черговим сюрпризом». За словами ексміністра, детектив викликав його на допит для дачі додаткових показів у справі про зниження на 20% портових тарифів і зборів, проте вже під час прибуття до НАБУ Омеляну почали вручати підозру.

«Попри те, що мене було запрошено на допит у якості свідка, детектив НАБУ намагається вручити мені підозру, що зменшення портових тарифів і зборів призвело до скорочення доходів державного бюджету і я (хоча це було колегіальне рішення Кабміну) завдав збитків державі», – написав експосадовець.

Як відомо, НАБУ і САП уже обвинувачують Омеляна у внесенні недостовірних відомостей до електронних декларацій. Так, у е-декларації за 2015 рік вартість незадекларованих міністром активів, які перебувають у власності чи користуванні, а також видатків становила щонайменше 3 млн грн, у 2016 – понад 8 млн грн.

У декларації за обидва роки Омелян умисно не вніс інформацію про позашляховик BMW X5, фактичним власником якого, за версією слідства, він є, та який перебував у його володінні й користуванні. Не відображені в е-декларації за 2015 рік видатки на оренду будинку, в якому фактично проживав міністр та члени його родини. Роком пізніше міністр не задекларував факт постійного користування у 2016 році іншим заміським будинком та земельною ділянкою.

Нагадаємо, САП направила в суд справу Омеляна. Водночас суд закрив цю справу в частині про незаконне збагачення. Нещодавно прокурор САП оголосив обвинувальний акт у справі Омеляна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: