ВАКС закрив справу Омеляна і звільнив від відповідальності

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання екскерівника Мінінфраструктури про звільнення його від кримінальної відповідальності.
Володимир Омелян

Вищий антикорупційний суд звільнив від кримінальної відповідальності за недостовірне декларування колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна і закрив справу.

Про це журналісту «Слово і діло» повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

За словами прокурора САП Валентина Мусіяки, таке рішення ВАКС ухвалив 18 серпня за результатом розгляду клопотання ексміністра інфраструктури у зв'язку зі спливом строку давності.

Також таку інформацію підтвердили у Вищому антикорупційному суді. «18 серпня колегія суддів ВАКС задовольнила клопотання колишнього міністра інфраструктури України та звільнила останнього від кримінальної відповідальності за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України, у зв'язку із закінченням строків давності», – поінформували в суді.

ВАКС зазначає, що строки давності за першим епізодом пред'явленого обвинувачення Омеляну спливли 5 листопада 2019 року, а за другим – 30 березня 2020 року.

Які справи не встиг розглянути Вищий антикорупційний судАнтикорупційний суд уже закрив шість кримінальних проваджень, обвинувальні акти в яких складали прокурори САП.

Раніше «Слово і діло» опублікувало інфографіку про закриття справ ВАКС через закінчення строків давності в справах НАБУ і САП.

Як відомо, НАБУ і САП обвинувачували Омеляна у внесенні недостовірних відомостей до електронних декларацій. Так, у е-декларації за 2015 рік вартість незадекларованих міністром активів, які перебувають у власності чи користуванні, а також видатків становила щонайменше 3 млн грн, у 2016 – понад 8 млн грн. У декларації за обидва роки Омелян умисно не вніс інформацію про позашляховик BMW X5, фактичним власником якого, за версією слідства, він є, та який перебував у його володінні й користуванні. Не відображені в е-декларації за 2015 рік видатки на оренду будинку, в якому фактично проживав міністр та члени його родини. Роком пізніше міністр не задекларував факт постійного користування у 2016 році іншим заміським будинком та земельною ділянкою.

Нагадаємо, САП направила в суд справу Омеляна. Водночас суд закрив цю справу в частині про незаконне збагачення. Нещодавно прокурор САП оголосив обвинувальний акт у справі Омеляна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: