Ера Байдена: що зміниться для України

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Джо Байден – де-факто став 46-м президентом Сполучених штатів Америки. Досі триває підрахунок голосів, в кількох штатах – завдяки зусиллям команди юристів Дональда Трампа – буде оголошено про перерахунок голосів, проте навіть ці дії навряд чи вже змінять факт впевненої перемоги Байдена на президентських перегонах.

Щоправда, сама інавгурація нового президента США відбудеться у січні 2021 року – а до того часу у Джо Байдена та його команди є трохи більше 2-х місяців, аби ретельно підготуватися до вступу на нову посаду.

Для України президентство Байдена може стати суттєвим проривом у багатьох аспектах зовнішньої політики. Як мінімум, новий президент США навряд чи залишить поза увагою ситуацію в нашій державі, на відміну від свого попередника. Фактично, Джо Байден за останнє десятиріччя був досить тісно пов’язаний із нашою державою, до того ж цей зв’язок навіть коштував йому репутаційних втрат.

Що означатиме президентство Байдена для України та її основних політичних гравців?

У фокусі уваги

Однозначно, обрання Джо Байдена для України означатиме суттєві зміни як у відносинах із США, так і зрушення з місця багатьох проблемних питань. Передусім через те, що Джо Байден публічно визнав Росію однією із основних загроз національній безпеці США. Тож Україна для нього – не лише шанс знизити ці загрози, але й один із важливих майданчиків тиску на позиції Росії.

Вибори в США: якою буде зовнішня політика БайденаНова адміністрація США зосередиться на внутрішній політиці, а змін у зовнішній політиці варто очікувати після завершення пандемії, вважає експерт.

Тож ще під час своєї передвиборчої кампанії Байден пообіцяв як мінімум дві речі – домагатися припинення війни на Донбасі та усіляко сприяти у питаннях боротьби з корупцією в Україні. Байден відкрито виступає за жорсткі методи досягнення цілей й неодноразово акцентував на цьому увагу: немає реформ – не буде і підтримки США.

Україна точно отримає союзника у перемовинах стосовно Донбасу, на міжнародному рівні Байден буде підтримувати подальші санкційні обмеження щодо Росії через анексію Криму. Також новообраний президент США неодноразово наголошував на тому, що Америка має знайти більше важелів впливу на посилення санкцій стосовно РФ саме через поглиблення співпраці із країнами ЄС.

Окрім цього, Байден є прихильником продовження співпраці України та МВФ, а також вважає за необхідне «залишити відчиненими двері» для можливого приєднання України до НАТО. І хоча досі однозначної стратегії у зовнішній політиці стосовно України в новій адміністрації Байдена ще не сформовано, найімовірніше США будуть досить стримано та обережно вести себе у питанні підтримки нашої держави. Адже Україна для Байдена – не лише пріоритет, але й можливе джерело постійних проблем, в тому числі, і репутаційних.

Співпраця з владою

Як складуться відносини адміністрації Джо Байдена із нинішньою українською владою – питання досі відкрите. Перемога Володимира Зеленського минулого року та його подальша телефонна розмова із Дональдом Трампом зіграла злий жарт для останнього. Саме ці події спричинили гучний скандал у політичному протистоянні демократів та республіканців у Конгресі, що зрештою закінчилося безуспішною процедурою імпічменту для Дональда Трампа.

Джо Байден і Україна: що пов’язує відомого політика з нашою державоюБайден вже бував в Україні та виступав в Раді, а також заявив, що збирається зробити нашу державу пріоритетом американської зовнішньої політики.

З одного боку, Байден може подати сигнал на зближення із нинішньою владою, проте в Офісі президента після минулорічних подій зайняли досить обережну позицію стосовно всіх можливих контактів із США. Це цілком закономірно, проте саме підтримка США та нової адміністрації Білого дому може стати рятівною соломинкою і для команди Володимира Зеленського. Особливо, якщо буде йтися про можливість її переформатування в результаті чергової політичної кризи.

Хай там як, проте президент України Володимир Зеленський та очільник Офісу президента Андрій Єрмак вже привітали Джо Байдена із обранням новим президентом. В цілому і для України, і для США – це можливість розпочати відносини із умовного «чистого аркушу».

Ставка на опозицію?

І якщо для Джо Байдена команда президента Володимира Зеленського – таке собі «рівняння із багатьма невідомими», то інші політики, більшість з яких зараз знаходиться в опозиції до чинної влади, набагато «зрозуміліші» Байдену.

Вибори президента США: скільки голосів виборників отримували кандидати в 1980-2016 рокахУ США завершилося голосування на виборах президента. Доки рахують голоси, пропонуємо подивитися, скільки голосів виборників отримували кандидати на попередніх виборах.

Перш за все, йдеться про «Європейську солідарність» та її лідера – експрезидента Петра Порошенка. Крім того, у Байдена були тісні контакти із лідером «Народного фронту» Арсенієм Яценюком, і взагалі – із пулом політиків, які стали на чолі України після подій Революції гідності. Однозначно для опозиційних сил президентство Джо Байдена – шанс на більш швидке повернення впливу на велику політику в Україні.

Втім, в новій адміністрації Білого дому можуть піти й іншим шляхом, зробивши «ставку» на прозахідних політиків нової генерації. Багато з них наразі мають гарні контакти із оточенням Байдена, й не перебувають у орбіті впливу жодної політичної сили. Тож цілком ймовірно, що у разі дострокових парламентських виборів, на політичній арені можуть з’явитися нові партійні проєкти із амбіційними цілями.

Так чи інакше, у найближчі місяці команда Джо Байдена буде занурена у вирішення нагальних «домашніх» проблем. Передусім йдеться про заходи зі зниження захворюваності на коронавірус. Джо Байден вже зараз назвав заходи із протидії пандемії – пріоритетом №1 і разом із командою готує відповідний план дій для боротьби із коронавірусною загрозою.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: