Джо Байден і Україна: що пов’язує відомого політика з нашою державою

Читать на русском

Схоже, що з третьої спроби відомий американський політик-демократ Джо Байден стане 46-м президентом Сполучених Штатів Америки. Після завершення всіх юридичних процедур та формальностей офіційно президентом США його можна буде назвати після січня 2021 року. «Слово і діло» пропонує подивитись, що відомо про Байдена та його відносини із українськими політиками.

Уже нині обговорюють те, що Байден може стати найстаршим американським президентом, зараз йому 77 років. Він народився в Пенсильванії, закінчив Університет Делавера (історія, політологія) та Сиракузький університет (право). У 30 років Байден став сенатором від штату Делавер (1973-2009) і відтоді цілеспрямовано йшов до найвищої мети – стати президентом США.

Байден балотувався на цю посаду у 1988 і 2008 роках, але не здобув номінацію від Демократичної партії. Іншого разу він підтримав Барака Обаму і, зрештою, зайняв пост віцепрезидента США, який посів під час другого терміну Обами (з січня 2009 по січень 2017 років).

Саме під час свого віцепрезидентства Байден кілька разів приїздив в Україну, бо опікувався «українським питанням». Перший такий візит відбувся у липні 2009 року, коли під час зустрічі Байдена з президентом України Віктором Ющенком обговорювалися питання енергетичної співпраці, зокрема, ядерна енергетика та енергетична безпека, питання торгівлі, інвестицій.

У квітні 2014 року Байден зустрічався із тодішнім в.о. президента України Олександром Турчиновим та прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком.

Також він очолював американську делегацію на інавгурації Петра Порошенка та підтримував Україну у конфлікті з Росією.

При цьому Байден дозволяв собі під час виступу у Верховній раді прямо вказувати на те, що українська влада має звільнити генпрокурора Шокіна, який займався розслідуванням кримінальної справи щодо можливої корупційної діяльності газової компанії Burisma. Тоді політик опинився у центрі скандалу, адже його опоненти звинувачували сина Байдена в причетності до цієї компанії, а віцепрезидента США – в тому, що він тисне на українську владу.

Також Україна мало не коштувала Байдену участі у президентських виборах-2020 після того, як з’явились так звані плівки Деркача, а у 2019 році розгорівся скандал довкола тиску Дональда Трампа на українську владу щодо продовження кримінального розслідування стосовно компанії Burisma.

Вже без прив’язки до України під час виборчого процесу довкола Байдена розгорівся ще один скандал, де його намагалися звинуватити у діях сексуального характеру щодо експомічниці. Однак і тут політик впорався із ситуацією, завдяки підтримці дружини Джо Байдена Джил, яка допомогла чоловіку гідно вийти з цієї історії.

«Слово і діло» не могло не звернути увагу на основні програмні тези кандидата в президенти США Джо Байдена, який обіцяв:

— підвищити мінімальну зарплату до 15 доларів за годину;

— допомогти малому та середньому бізнесу, що постраждали від COVID-19;

— збільшити соціальні виплати малозабезпеченим (до 200 доларів);

— інвестувати в підтримку американського виробництва 400 млрд доларів.

Щодо міжнародної діяльності, Джо Байден нещодавно вже заявив, що має намір зробити Україну пріоритетом американської зовнішньої політики.

Нагадаємо, «Слово і діло» розбиралось, скільки голосів виборників здобули кандидати в 1980-2016 роках під час виборів президента США.

Також ми писали, що Байден планує скасувати низку указів Трампа після інавгурації.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: