Вибори в США: якою буде зовнішня політика Байдена

Читать на русском
Владислав Фарапоновексперт-американіст

Кандидат від Демократичної партії Джо Байден за результатами виборів в США виступив зі зверненням до американського народу як переможець президентських перегонів. У коментарі «Слово і діло» політолог Владислав Фарапонов відзначив, що нова адміністрація США зосередиться на внутрішній політиці, а змін у зовнішній — варто очікувати після завершення пандемії.

«Не варто незабаром очікувати певних змін у політиці США. Будь-який новий президент буде передусім концентруватися на внутрішньому порядку денному, принаймні, доки не буде розв'язана ситуація з коронавірусом. І це станеться нескоро », — сказав політолог.

Фарапонов вважає, що жодних сюрпризів з передачею влади новій адміністрації не виникне, навіть з урахуванням першої реакції Дональда Трампа.

Вибори в США: тривають протести прихильників ТрампаПрихильники Дональда Трампа почали акції протесту в декількох штатах США проти результатів виборів президента.

«Важливо розуміти, що всі наступні етапи передачі влади готуються задовго до результатів виборів. У будь-якому разі, в обох штабах є команди, які ведуть переговори, як відбуватиметься передача влади. Загалом, це тривалий процес, але він прописаний в Конституції і тут немає жодних труднощів. Інавгурація відбудеться 20 січня, тому очікувати якихось сюрпризів не варто. До цього часу всі суперечності повинні бути вирішені», — зазначив політолог.

Таким чином, вважає Фарапонов, адміністрація Байдена зосередиться на внутрішній політиці.

«Американці цього не зрозуміють. Якщо зараз Байден поїде, і не важливо в яку країну, це буде сприйнято як неправильні пріоритети. Ця тенденція існувала і за часів Трампа. Водночас, і самі демократи згодні з цим, що США не варто брати на себе роль «поліцейського» і вникати у багато процесів. Щодо розкладу сил, то, швидше за все, буде республіканський сенат, відповідно, Байден буде обмежений в частині зовнішньої політики», — пояснив експерт.

Згідно із попередніми результатами, республіканець Дональд Трамп не утримався на своєму посту. Демократ Джо Байден набрав 290 голосів колегії виборників за потрібних для перемоги 270. У Трампа — 214 голосів виборників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: