Скандальне рішення КСУ: як відреагує Захід на скасування електронного декларування

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог
Володимир Золотарьовполітолог

Судді КСУ 27 жовтня на закритому засіданні визнали неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. У НАБУ заявили, що через таке рішення КСУ доведеться закрити понад сотню проваджень. В НАЗК повідомили, що реєстр електронних декларацій – вже закритий. Водночас, постає питання, якою буде реакція ЄС, адже боротьба з корупцією є ключовою домовленістю між Україною та міжнародними партнерами в рамках надання допомоги. У коментарі «Слово і діло» політологи Володимир Золотарьов і Михайло Дяденко відзначили, що Захід буде вказувати на невиконання Україною саме цих зобов’язань.

«Я не думаю, що реакція буде дуже гострою, хоча це важко спрогнозувати. Я не думаю, що реакція буде серйозною, бо ми не побачили насправді жодних результатів від роботи антикорупційних органів. Так, це були умови ЄС і про те, що в Україні високий рівень корупції – також відомо. Тому, звісно, із цим треба боротися, але ж не декларативними методами», — сказав Золотарьов.

Політолог відзначив, що безвізовий режим із ЄС є частиною більш широких домовленостей, тому скасувати його для України непросто. Однак, експерт вважає, якщо на Заході так вирішать – їм не потрібні будуть для цього причини.

Посли G7 засудили скандальне рішення КСУПосли країн G7 засудили рішення КСУ щодо визнання неконституційною статті 366-1 Кримінального кодексу про покарання за недостовірне декларування.

«Треба розуміти, що західні партнери також зацікавлені, щоб Україні давати гроші – це бюджети, це політика, вплив. Реакція, звісно, буде, але я не думаю, що щось станеться. Безвіз є частиною більш широких домовленостей, тому я не впевнений, що його можна скасувати так просто», — пояснив він.

Політолог Михайло Дяденко навпаки вважає, що реакція міжнародних партнерів прогнозована.

«Я би сказав, що реакція наших партнерів ґрунтуватиметься на тому, що дане рішення поставить під загрозу домовленості, досягнені між Україною та ЄС в частині зобов’язань України боротися із корупцією. На жаль, українська влада не пояснює та не обґрунтовує позицію щодо того, що наші певні зобов’язання дійсно не відповідають Конституції України і якби ми не намагалися ухвалити нові закони, вони не лягають в конституційне русло й тому виникає така дилема. Потрібен реальний діалог», — пояснив експерт.

Сьогодні, 29 жовтня, президент Володимир Зеленський скликав термінове засідання РНБО через рішення КСУ.

Нагадаємо, судді КСУ 27 жовтня на закритому засіданні визнали неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: