Відновлення е-декларування: що передбачає новий законопроєкт

Читать на русском

У Верховній раді продовжують шукати шляхи вирішення ситуації з Конституційним судом і електронним декларуванням. Сьогодні вранці відбулася нарада голів фракцій і груп і, за словами депутата Ярослава Железняка, потенціалу для ухвалення президентської ініціативи поки що немає. Замість цього може бути зареєстрований законопроєкт, який поверне е-декларування в первинному вигляді. Якщо всі політсили погодяться, ініціатива може з'явитися в Раді вже сьогодні. «Слово і діло» пропонує подивитися, які положення закону «Про протидію корупції» та Кримінального кодексу хочуть максимально швидко відновити.

Ухвалення ініціативи про відновлення дії окремих положень закону «Про запобігання корупції» знову поверне НАЗК повноваження контролювати і перевіряти декларації, зберігати і оприлюднювати їх, моніторити спосіб життя суб'єктів декларування, а також контролювати дотримання антикорупційного законодавства центральними і місцевими органами влади.

Національному агентству з питань запобігання корупції повернуть право, зокрема, проводити перевірки для виявлення корупції (в держорганах, органах місцевого самоврядування, органах влади Криму), отримувати письмові пояснення з приводу обставин, які можуть свідчити про причини корупційних порушень.

Також НАЗК хочуть повернути право звертатися до суду з позовами про визнання незаконними нормативно-правових актів та індивідуальних рішень, ініціювати службові розслідування, вживати заходів для притягнення до відповідальності тих, хто винен у корупційних злочинах. НАЗК зможе вносити приписи керівникам органів для усунення порушень антикорупційного законодавства та складати протокол про корупційні порушення (і направляти його в суд).

Крім того, законопроєкт, якщо його ухвалять в парламенті, поверне статтю 366 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це може бути штраф у розмірі 2,5-3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів (в 2020-му це 42,5-51 тисяча гривень). У деяких випадках покаранням можуть бути громадські роботи (150-240 годин) або позбавлення волі на термін до 2 років із забороною займати певні посади (до 3 років).

Нагадаємо, КСУ 27 жовтня визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.

29 жовтня президент Володимир Зеленський подав до Верховної ради законопроєкт, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: