У податковій розповіли, скільки програмних РРО вже є у них на обліку

Читать на русском

На обліку Державної податкової служби вже понад 40 тисяч програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Однак Рада змушена відтермінувати обов'язковість їх використання.
comments.ua

На обліку Державної податкової служби України зараз знаходиться понад 40 тисяч програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Однак Рада змушена відтермінувати обов'язковість їх використання.

Про це в коментарі «Слово і діло» сказав заступник голови Державної податкової служби України Євген Олейніков.

Касовий апарат у смартфоні: плюси та мінусиРеєстрація транзакцій через смартфон – позитивний крок, якщо не виникне монополія на програмне забезпечення, вважає експерт.

«На сьогодні на обліку в ДПС вже знаходиться 42 тисячі таких програмних РРО, користувачі яких тільки за три останніх місяці видали понад 1 млн. касових чеків», - сказав він.

Заступник голови ДПС нагадав, що в рамках «детінізації» економіки в Україні впровадили реєстратори розрахункових операцій (РРО), більш відомі як «касові апарати».

«Їх застосування скорочує можливості для продажу контрабандних товарів, забезпечує належну сплату встановлених законом податків і дозволяє ефективно захищати права споживачів», - зазначив Олейніков.

За його словами, податкові експерти провели аналіз і з'ясували, що в тих сферах, де вже використовують РРО, значно зросли податкові надходження.

«Так, після початку системного впровадження з 2016 року РРО при роздрібному продажі побутової техніки та електроніки, лише за рік відбулося значне (у 2,3 рази) зростання сум ПДВ, сплачених при їх реалізації – з 3,3 млрд. грн. у 2016 році до 7,4 млрд. грн. у 2017 році. У подальшому сума сплаченого до бюджету податку зростала відповідно у 2018 році – до 9,6 млрд. грн., у 2019 році – до 9,8 млрд. грн. Таким чином, у період 2017-2019 років збільшення сум ПДВ, сплачених при реалізації побутової техніки та електроніки, склало 297%, водночас приріст сплати податку в цілому по усіх галузях склав майже вдвічі менше - 162%», - озвучив статистику представник податкової.

Крім того, Олейніков нагадав, що для зручності бізнесу і зменшення його витрат держава створила безкоштовне програмне забезпечення (ПРРО), яке дозволяє перетворити в касовий апарат планшет або смартфон.

Однак, як зазначив заступник голови ДПС, запровадження РРО в роздрібну торгівлю доведеться відтермінувати. За словами Олейнікова, це вимушений крок, на який Рада йде через проблеми в економіці на тлі пандемії COVID-19.

З 1 січня 2021 року використання РРО мало стати обов'язковим для певних видів діяльності II-IV груп фізичних осіб-підприємців, а з 1 квітня 2021 року - для всіх ФОПів II-IV груп.

Однак сьогодні стало відомо, що фракції Ради домовилися перенести обов'язковість застосування РРО для спрощеної системи оподаткування на один рік - до 1 січня 2022 року. Про це повідомив нардеп від «Голосу», перший заступник голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Як уточнив спікер Ради Дмитро Разумков, розгляд відповідного законопроекту має відбутися в парламенті в середу, 4 листопада.

При цьому сьогодні в Києві під стінами Ради пройшов мітинг підприємців, які вимагали від влади зменшити податки і продовжити «детінізацію» бізнесу.

«Слово і діло» раніше розповідало, як користуватися програмним РРО.

Також ми дізнавалися думку експертів – які плюси і мінуси касового апарату в смартфоні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: