Чи полегшить життя бізнесу заміна касових апаратів на гаджети?

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Згідно з планами уряду, перехід до системи електронних чеків дозволить заощадити 2 мільярди гривень. Однак 2 мільярди гривень для економіки з ВВП майже в 2 трильйони – це крапля в морі. Нічого суттєвого це не дасть й кардинального впливу на економічну ситуацію не здійснить.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи заміну касових апаратів гаджетами.

«Зменшення готівкового обігу та збільшення безготівкого – загальносвітова тенденція. Україна також має йти цим шляхом. Потроху, повільно ми такі робимо кроки, але сама по собі зміна форми оплати не є фактором стимулювання чи нестимулювання економіки. Це просто зміна форми на зручнішу, швидшу й водночас більш контрольовану від представників влади – податкової, митної служби, служби фінансового контролю», – зазначив Новак.

«Безготівкові операції легше простежити, ніж готівкові. Готівкові взагалі практично не можливо простежити», – підкреслив економіст.

Це просто зміна та осучаснення форми платежів, але аж ніяк не стимул для розвитку економіки, пояснив експерт.

Річ у тім, що витрати того ж ТО касових апаратів – це проблеми підприємців, а не уряду, додав він.

«Ці витрати заносять до однієї зі статей витрат. Те, що підприємець трохи заощадить, добре, але це не означає, що бізнес від цього почне неймовірно розвиватися. Це просто зовсім мізерна економія», – уточнив економіст.

На його думку, уряд зараз намагається знайти якісь способи, щоб показати, як у нас розвивається економіка й покращується ситуація.

«Однак ідея винести на поверхню заміну касових апаратів на гаджети, м’яко кажучи, не той масштаб, щоб говорити про успішну діяльність уряду. Це історія на кшталт поставок кавунів баржою. Такі завдання – не рівень посади прем’єр-міністра. Така ж ситуація з касовими апаратами», – наголосив експерт.

«Це суто технічний прогрес, який відбувається в цій сфері. Не більше. При тому, що такий перехід відбувається в усіх країнах, навіть відсталих африканських. Робити з цього щось неймовірне точно недоречно», – резюмував Андрій Новак.

Згідно з проектом постанови Кабміну, передбачається, що цей пілотний проект триватиме до кінця 2019 року.

Нагадаємо, 31 січня 2018 року прем’єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв скасувати обов'язкове використання бізнесом касових апаратів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: