Електронні чеки з гаджетів замість касових апаратів

Читать на русском

Кабінет міністрів спростив обслуговування та ремонт реєстраторів розрахункових операцій (РРО) і дав старт пілотному проекту з використання сучасних гаджетів як касових апаратів. Підприємці зможуть надавати споживачам чеки з персональних комп'ютерів, планшетів, смартфонів замість касових апаратів. Ми розбиралися, що це дасть бізнесу, крім впровадження технічного прогресу, в чому переваги нової системи та кому це вигідно.

Зараз в Україні за один день друкується близько 18 мільйонів чеків. Ідеться про тих підприємців, які офіційно зареєстрували майже 300 тисяч касових апаратів. Проблема в тому, що ці апарати недешеві, їх потрібно обслуговувати, платити за ремонт та профілактику. До того ж на реєстрацію касового апарату необхідно витратити 5 робочих днів і зібрати пакет паперових документів. Із гаджетами все буде простіше. Принаймні так обіцяють в уряді. Достатньо через інтернет зареєструвати смартфон чи планшет у системі ДФС і можна безкоштовно користуватися пристроєм як касовим апаратом.

Чеки покупці отримуватимуть на свою електронну пошту. Таким чином, можна буде цілодобово розраховуватись як готівкою, так і карткою в ресторані та кафе, купити валюту чи квиток на будь-який транспорт, переказати гроші або оплатити покупку на інтернет-сайті.

У ДФС уточнили, що після затвердження переліку новітніх моделей комплексів, які братимуть участь у проекті e-Receipt, фіскальна служба здійснюватиме онлайн-реєстрацію гаджетів у Державному реєстрі реєстраторів розрахункових операцій. Реєстрація триватиме до 1 квітня 2019 року без подання до органів контролю паперових документів та абонентської плати за користування нею. Якщо експеримент пройде успішно, то електронні чеки впровадять в промислову експлуатацію поряд із традиційними моделями касових апаратів. Примушувати бізнес переходити на нову систему розрахунків ніхто не буде.

Е-Receipt може бути встановлена та підтримуватиметься будь-яким пристроєм. Вона передбачатиме програмне забезпечення для платника (продавця), покупця та ДФС, а також буде інтегрована з Електронним кабінетом платника.

Чи полегшить життя бізнесу заміна касових апаратів на гаджети?Кабмін затвердив проведення пілотного проекту з використання смартфонів і планшетів як новітніх касових апаратів.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що нова система дає можливість повністю відмовлятися від касових апаратів і щомісячнічніх внесків на їх обслуговування. Таким чином, бізнес заощадить близько двох мільярдів гривень на додаткових оплатах.

«Це не бізнес – продавати касові апарати, це була монополія, щоб усіх «посадити на голку». Іншими словами, цей проект – це звільнення від касовоапаратівского рабства», – зазначив він.

Вочевидь, Гройсман мав на увазі монополію на продаж сертифікованих касових апаратів. У країні не більш ніж два десятки фірм, які мають таке право й отримують пристойні гроші від обов'язкового придбання та використання підприємцями касових апаратів. Журналісти називали компанії, пов'язані з колишнім «регіоналом», а зараз нардепом із групи «Відродження» Віталієм Хомутинніком та міністром палива і енергетики часів президентства Януковича Едуардом Ставицьким, який зараз переховується за кордоном.

Отже, безкоштовна система e-Receipt відчутно вдарить по цих простих схемах. Бізнес хоч і не багато, але заощадить, а держава отримає можливість краще контролювати торгівлю. Електронні касові апарати будуть інтегровані з іншими системами ДФС та бухгалтерськими програмами. Це зменшить кількість витраченого часу на процес фіскалізації. А податківці отримають доступ до більшості кількості торгових операцій, які зараз «прокручуються» в тіні.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми повідомляли, що в ДФС пояснили, чим електронні чеки вигідні для підприємців.

Чи полегшить життя бізнесу заміна касових апаратів на гаджети, читайте в нашому матеріалі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: