Касові апарати в смартфоні: як користуватися програмним РРО

Читать на русском

З 1 серпня 2020 року підприємці можуть використовувати програмні реєстратори розрахункових операцій (РРО) для проведення розрахункових операцій під час продажу товарів і послуг, торгівлі валютними цінностями, приймання готівки для подальшого її переказу. «Слово і діло» пропонує подивитись, хто і яким чином зможе скористатися послугою.

Хто може скористатися альтернативою касовим апаратам?

Голова ДПС Олексій Любченко повідомив, що на сьогодні в податковій службі проводяться фінальні роботи для повноцінного запуску програмного рішення.

«Запровадження програмних РРО є альтернативою традиційним РРО (касовим апаратам). Ми докладаємо максимум зусиль для того, щоб вже з 1 серпня бізнес мав змогу скористуватися новими можливостями проведення розрахункових операцій», – заявив він.

Безкоштовне програмне РРО від ДПС може бути застосоване підприємцями, які мають будь-який пристрій, що підтримує операційні системи Android і Windows та має підключення до мережі Internet. Поки що використання програмного РРО є добровільним.

Два розроблені АРІ дозволять інтегрувати програмне забезпечення будь-якого ПРРО з фіскальним сервером ДПС.

Як скористатися програмним РРО?

Реєстрація ПРРО в ДПС здійснюється на підставі електронної заяви, яку можна сформувати та подати засобами Електронного кабінету, або сформувати засобами будь-якого іншого програмного забезпечення, наявного у суб’єкта господарювання, і подати через Єдине вікно подання електронної звітності.

Всі сформовані ПРРО документи передаються до фіскального сервера ДПС у вигляді електронних документів, засвідчених електронними підписами або печатками.

На тепер функціонал безкоштовного програмного рішення вдосконалюється, зокрема, здійснюється його інтеграція з банківськими сервісами, які дозволять здійснити розрахунки за отримані товари і послуги без додаткових платіжних пристроїв (застосунків).

Мобільний додаток «ощадPAY», розроблений «Ощадбанком» у партнерстві з компанією VISA, встановлений на ПРРО, дозволить здійснити платіж за отримані товари (послуги) засобами безконтактних платежів (VISA, Mastеrcard, ПРОСТІР).

Як буде відбуватись масове впровадження РРО?

З 1 січня 2021 року буде розширений перелік видів діяльності, для яких стане обов’язковим використання РРО (традиційних або програмних). Також буде запроваджений механізм кешбеку.

На другому етапі РРО будуть використовувати підприємці, які продають ювелірні вироби, старі товари в магазинах, ліки та медичні вироби, надають платні послуги в сфері охорони здоров’я, реалізують складні побутові прилади, які підлягають гарантійному ремонту, працюють як готелі, ресторани, кафе, турагентства і туроператори, продають деталі для авто.

З 1 квітня 2021 року застосування РРО стане обов’язковим для ФОП, які є платниками єдиного податку другої, третьої та четвертої груп незалежно від видів діяльності.

Які штрафи передбачені за порушення у сфері РРО?

Назважаючи на заяви податкової про те, що використання програного РРО на першому етапі є добровільним, законодавством передбачені штрафи за незастосування РРО або програмних РРО, застосування їх з порушенням встановлених вимог законодавства.

Так, штраф у розмірі 10 % (за перше порушення) і 50 % (за кожне наступне порушення) вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) застосовуватиметься з 1 серпня 2020 року, пише Юрліга.

З 1 січня 2021 року розмір штрафу становитиме 100 % і 150 % вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) за перше й наступне порушення відповідно.

Додаткові штрафні санкції до вже передбачених Законом № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» не встановлюються.

Раніше «Слово і діло» писало, які виплати можуть отримати ФОП під час карантину та скільки коштів вже виділили.

Також ми розбирались, чому нардепи залишили паперові книги обліку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: