ОАСК зобов'язав Мін'юст прибрати Ситника з реєстрів (доповнено)

Читать на русском
Столичний адмінсуд виніс ухвалу, якою зобов'язав міністерство видалити з реєстрів інформацію про згадки Артема Ситника як директора Національного бюро.
Артем Ситникфото: «Слово і діло»

Окружний адміністративний суд міста Києва зобов'язав Міністерство юстиції видалити з реєстрів інформацію про те, що Артем Ситник є директором Національного антикорупційного бюро.

Про це журналісту «Слово і діло» повідомили джерела в органах правопорядку.

За словами співрозмовників, таке рішення суд виніс у межах адміністративної справи за позовом колишнього керівника другого підрозділу детективів НАБУ Олександра Карєєва до НАБУ про визнання незаконним його звільнення та поновлення на посаді. Як стверджують джерела, за клопотанням Карєєва суд ОАСК виніс окрему ухвалу, якою усунув нібито порушення законодавства, а саме невиконання рішення Конституційного суду про визнання незаконним указу п'ятого президента Петра Порошенка про призначення Ситника директором НАБУ.

Цим рішенням ОАСК як раз і зобов'язав Мін'юст видалити згадки Ситника як директора НАБУ з державного реєстру. Також ОАСК вирішив звернутися до Державного бюро розслідувань із зобов'язанням порушити кримінальне провадження за фактом невиконання рішення КСУ.

Також суд визнав незаконним звільнення Карєєва і вирішив поновити на посаді. Обидва рішення ухвалив суддя ОАСК Віталій Амельохін. Водночас, як повідомили співрозмовники у НАБУ, посади, яку займав Карєєв, більше не існує. Мало того, за словами джерел у бюро, Карєєва звільнили за результатами службового розслідування, яке встановило вчинення ним порушень у межах розслідування кримінального провадження.

Пізніше пресслужба ОАСК підтвердила ухвалення відповідних рішень. «На підставі доказів, наданих позивачем, судом виявлено порушення закону, а саме - статей 151-2 та 19 Конституції України Артемом Ситником та посадовими особами органів державної влади щодо невиконання рішення КСУ за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Указу президента України «Про призначення Ситника директором НАБУ», – поінформували в суді. На думку суду, Ситника достроково втратив повноваження директора НАБУ за рішенням КСУ. Також ОАСК дав місяць на виконання його рішення.

Як відомо, голова ОАСК Павло Вовк, його заступники та судді цього ж суду є підозрюваними у справі НАБУ і САП про захоплення влади і створення злочинної організації для досягнення цієї мети.

Нагадаємо, Конституційний суд визнав незаконним указ Порошенка про призначення Ситника директором НАБУ. На думку суду, президент згідно із Конституцією не має таких повноважень. Також КС нині розглядає законність створення Вищого антикорупційного суду та питання запровадження ринку землі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: