У НАБУ зробили заяву щодо Ситника

Читать на русском
Артем Ситник залишається директором Національного антикорупційного бюро України. Призначати нового т.в.о. голови НАБУ не будуть.
фото rbc.ua

Артем Ситник залишається директором Національного антикорупційного бюро України. Відомство працює в штатному режимі.

Про це сказано в заяві пресслужби НАБУ в понеділок, 31 серпня.

Які наслідки матиме рішення КСУ щодо неконституційності призначення СитникаВерховна рада буде змушена врегулювати питання призначення директора НАБУ на законодавчому рівні. Скоро подібне питання постане й щодо призначенням керівника ДБР.

Як відзначили в Бюро, факт визнання неконституційним указу п'ятого президента Петра Порошенка про призначення Артема Ситника головою НАБУ «не припиняє повноважень директора НАБУ або будь-якої іншої особи, яка призначає глава держави, і не означає автоматичного її звільнення».

«Поки Верховна рада не прийме відповідних змін до законодавства, Артем Ситник має за законом виконувати свої повноваження на посаді Директора НАБУ. Тому поки організація працює в штатному режимі», - заявили в НАБУ.

При цьому в бюро відзначають, що таке рішення КСУ ставить під загрозу можливість призначення нового директора Національного бюро.

«Щоб усунути цей ризик, потрібно врегулювати питання в законодавчому полі, з обов'язковим збереженням гарантій незалежності інституту, ключовим елементом якої є особлива процедура призначення і зняття директора з посади. Національне бюро готове приєднатися до приведення законодавства у відповідність з Основним Законом», - додали в НАБУ.

У відомстві нагадали, що відповідно до ст.5 закону «Про Національне антикорупційне бюро України» повноваження директора НАБУ припиняються у зв'язку із закінченням терміну повноважень або смертю. Його не можна звільнити, а указ президента про призначення не може бути скасований.

«Немає правових підстав і для того, щоб визначати тимчасово виконуючого повноваження директора, адже сам директор Національного бюро не перебуває ні на лікарняному, ні у відпустці і не був відсутній на робочому місці з інших законних підстав», - резюмували в НАБУ.

Нагадаємо, 28 серпня КСУ визнав незаконним призначення Ситника головою НАБУ.

На рішення КСУ відреагували в НАБУ, а також в Офісі президента.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: