КСУ відклав розгляд питання про ринок землі

Читать на русском
Конституційний суд відклав розгляд подання народних депутатів щодо конституційності закону, що відкриває ринок землі.
Фото з відкритих джерел.

Конституційний суд відклав розгляд подання народних депутатів щодо конституційності закону, що відкриває ринок землі.

Судді ухвалили відповідне рішення через відсутність представника президента у КСУ Федора Веніславського, який є учасником провадження. Веніславський надав письмове клопотання про неможливість з’явитися до суду, яке було задоволене.

Ринок землі в Україні: що передбачає ухвалений законРинок землі в Україні запрацює з липня 2021 року. Хто й скільки землі зможе купити – на інфографіці.

Нагадаємо, у поданні нардепів йдеться, що земля є об’єктом права власності українського народу, національним багатством та перебуває під особливою охороною держави. Отже лише український народ наділений правом ухвалювати рішення про розпорядження таким об’єктом права власності, як земля, через всеукраїнський референдум.

На думку депутатів, прийняття парламентом закону відбулося із порушенням конституційної процедури розгляду та ухвалення, а його положення суперечать нормам Конституції.

Нагадаємо, 31 березня на позачерговому засіданні ВР було ухвалено закон. 28 квітня президент підписав документ.

Законом, зокрема, передбачається, формування законодавчого поля для запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення. Документом встановлюються категорії осіб, які можуть бути власниками сільгоспземель: громадяни України, українські юридичні особи з кінцевими бенефіціарними власниками лише з числа громадян України, територіальні громади, а також держава.

4 травня до КСУ надійшло подання 48 народних депутатів щодо конституційності закону.

15 травня до КСУ надійшло подання ще 53 народних депутатів щодо конституційності документу. Суд об’єднав ці два подання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: