Звільнення Ситника: як нардепи можуть змінити директора НАБУ

Читать на русском
Богдан Бондаренкоексперт з конституційного права

Депутати Верховної ради України хочуть ухвалити законопроект, який дасть змогу звільнити директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника. У коментарі «Слово і діло» експерт з конституційного права Богдан Бондаренко відзначив, що ситуація, що склалася навколо порядку призначення голови НАБУ, дуже суперечлива й існує вірогідність перезапуску антикорупційного органу.

«Питання полягає в наступному, що є порядок призначення директора НАБУ, який визначений в законі, є рішення окремо по самому Ситнику, який визнаний неконституційним. Тому, ми не можемо говорити про те, що Ситник звільнений. Але ми можемо говорити, що з моменту ухвалення рішення, яким визначено порядок його призначено, виникло безліч питань», – сказав Бондаренко.

Експерт додав, що питання звільнення Ситника в будь-якому випадку повиненно бути вирішене.

Рішення КСУ щодо НАБУ: всі положення закону про Антикорупційне бюро наразі чинніРішення КСУ щодо НАБУ стосується не стільки антикорупційних органів, скільки врегулювання повноважень президента в законодавстві.

«Чи є сенс робити щось із Ситником? Є сенс. Питання в тому, що саме. Тому, що звільнити напряму – не можна. Точно, що треба змінити це закон: прибрати звідти президента, який призначає, замкнути це на Кабінеті міністрів. Тоді це буде відповідати Конституції», – сказав Бондаренко.

Експерт пояснив, що в ситуації, яка склалася, до будь-якого варіанту будуть запитання.

«Але залишається питання, як звільнити Ситника, якщо він сам не йде. Й це досить складне питання. Тому, що навіть, якщо законом передбачити якісь прямі підстави, то все одно будуть питання, – чи можна так робити, бо закон не має ретроспективної дії», – пояснив він.

Бондаренко підсумував, що у ситуації, яка склалася, НАБУ може бути перезавантажено.

Нагадаємо, КСУ визнав неконституційними окремі положення закону про НАБУ.

Раніше КСУ визнав незаконним призначення Артема Ситника на посаду директора Національного антикорупційного бюро України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: