Переговори щодо Донбасу: коли відбудеться черговий обмін полоненими

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

МЗС України веде активну роботу над підготовкою зустрічі радників лідерів Нормандської четвірки. Після неї плануватимуться переговори міністрів закордонних справ. У коментарі «Слово і діло» військовий експерт Андрій Горбенко відзначив, що нині Росія не займатиметься українським питанням через соціальну напруженість у країнах, де Кремль зберігає свій вплив.

«Насправді, обмін полоненими відбувається лише тоді, коли це вигідно росіянам. Вони поставили Донбас на паузу, бо у них бракує рук на те, що коїться у Білорусі, між Вірменією та Азербайджаном. Насправді, росіянам зараз не до нас. Навряд чи вони будуть робити хоч щось. Максимально, що можна очікувати – це Медведчук когось поїде виміняє й бенефіціаром цього стане партія ОПЗЖ», — сказав Горбенко.

Горбенко наголосив, що українське питання поставлене на паузу, бо напруженість виникла одночасно в багатьох країнах, де залишається тією чи іншою мірою російський вплив.

Єрмак розповів, чому «заморожено» обмін полоненимиОбмін полоненими між Україною і ОРДЛО не відбувається вже кілька місяців, так як сепаратисти не узгоджують списки.

«У росіян основна тактика — це створити зону постійної кризи, зону конфлікту й через це впливати на внутрішню політику країни. Виявляється, це діє й в зворотному напрямку: якщо в цих країнах одночасно починається масове невдоволення, то у Кремля бракує «оперативної пам’яті», щоб опрацьовувати це одночасно. Через це Росія відповідає на виклики за залишковим принципом. Якби таке розуміння з’явилося, то щось можна було б вирішити й Росія би «попливла» б дуже швидко», пояснив Горбенко.

Горбенко додав, що найближчим часом на продовження діалогу щодо Донбасу очікувати не варто.

«Я не думаю, що найближчим часом діалог просунеться, тому що основний актор, Росія, не має на це часу. Крім того, ці заяви могли бути й частиною передвиборчої кампанії команди президента.», — сказав Горбенко.

Нагадаємо, минуле засідання радників «нормандського формату» відбулося у вересні цього року в Берліні.

Згодом в ОПУ заявили, що радники лідерів країн «нормандської четвірки» зберуться ще раз.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: