Переговори в Нормандському форматі: за яких умов можлива зустріч лідерів

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

11 вересня в Берліні відбулася зустріч радників лідерів Нормандського формату. За словами керівника Офісу президента Андрія Єрмака, головним досягненням переговорів є надія на продовження режиму тиші. Черговий раунд консультацій, запланований на найближчий час. У коментарі «Слово і діло» виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов зазначив, що зустріч чотирьох лідерів відбудеться, якщо Україна піде на поступки.

«Проблема в тому, що Володимиру Зеленському нормандська зустріч дуже потрібна, тому що він все поставив на питання досягнення миру на Донбасі, але від України мало що залежить», – сказав Леонов.

На його думку, у Кремлі це розуміють, тому будуть тиснути на українську владу, щоб та йшла на поступки.

Зеленський назвав терміни нової зустрічі нормандських радниківНова зустріч політичних радників нормандської четвірки повинна відбутися протягом 10 днів.

«Зустріч у Нормандському форматі може відбутися лише за однієї умови, якщо Україна піде на серйозні поступки. Давайте згадаємо Паризький саміт. Хоча нам і говорили, що Зеленський не перейшов червоних ліній, Україна тоді взяла на себе важливе зобов’язання: пообіцяла імплементувати в українське законодавство формулу Штайнмаєра. І це було записано в паризькому комюніке», – сказав Леонов.

Політолог додав, що наразі представники України в ТКГ готують ці поступки.

За його словами, в Офісі президента вже повідомляли про підготовку певних законопроектів, але чого саме вони стосуватимуться, невідомо.

«Путін буде продовжувати шантажувати Україну. Ми бачимо, що цей шантаж постійно триває. На превеликий жаль, наші представники в ТКГ підігрують російській стороні, коли починають гратися визначеннями. Наприклад, Фокін назвав бойовиків повстанцями і заговорив про тимчасовий уряд. Будь-який уряд на окупованих територіях буде означати легалізацію цих територій. Риторичне питання, чи потрібно це Україні», – підсумував Олександр Леонов.

Як відомо, у серпні зустріч радників «нормандської четвірки» перенесли на вересень.

Точна дата зустрічі трималася в секреті, проте пізніше її назвав президент України Володимир Зеленський.

Пізніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомляв, що відразу після зустрічі радників може пройти зустріч міністрів закордонних справ України, Німеччини, Франції та Росії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: