Переговори в Берліні: чи відбудеться зустріч лідерів «нормандської четвірки» цьогоріч

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

11 вересня в Берліні відбулася зустріч радників лідерів Нормандського формату. За словами керівника Офісу президента Андрія Єрмак, головним досягненням переговорів є надія на продовження режиму тиші. У коментарі «Слово і діло» військовий експерт Олег Жданов зазначив, що переговори в Нормандському та Мінському форматах зайшли в глухий кут, і Росія наполягатиме на змінах до Конституції та федералізації, вважає експерт.

«Я негативно ставлюся до того, що відбувається зараз із переговорним процесом. Я можу сказати тільки одне: пан Єрмак занадто загрався в президента. На сьогоднішній день він поставив країну в тупикову ситуацію: Росія в нас вимагає виконання Мінська. Якщо ми виконуємо Мінськ, ми стаємо сателітом Російської Федерації і на нас чекає федералізація країни, а це особливий статус. Або ж ви змушені виходити з Мінського процесу», – сказав Жданов.

Експерт додав, що РФ вукотре за ​​підсумками консультацій радників Нормандського формату показала свою непримиренність із ситуацією в Україні. І, на думку фахівця, Росія має намір вимагати внести зміни до української Конституції.

Обмін полоненими: чи продовжиться діалог у форматі «нормандської четвірки»Обмін полоненими може наблизити зустріч нормандської четвірки на найвищому рівні, вважає експерт.

«Зустріч у Берліні була ні про що. Про саміт не йдеться. Я згадую слова Лаврова, сказані 11 березня в Парижі, коли Козак підписав таємний план. Він тоді на пресконференції сказав, що ми більше Путіна не побачимо. І я так розумію, що після ситуації з обстрілом в Шумах вони штовхають нам у переговорники Пушиліна. Вірогідно, переговори залишаться на цьому ж рівні і вони нам будуть пхати федералізацію, формулу Штайнмаєра тощо», – пояснив Олег Жданов.

Як відомо, у серпні зустріч радників «нормандської четвірки» перенесли на вересень.

Точна дата зустрічі трималася в секреті, проте пізніше її назвав президент України Володимир Зеленський.

Пізніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомляв, що відразу після зустрічі радників може пройти зустріч міністрів закордонних справ України, Німеччини, Франції та Росії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: