Єрмак розповів, чому «заморожено» обмін полоненими

Читать на русском
Обмін полоненими між Україною і ОРДЛО не відбувається вже кілька місяців, так як сепаратисти не узгоджують списки.
president.gov.ua

Обмін заручниками межу Україною і ОРДЛО не відбувається вже кілька місяців, оскільки сепаратисти не узгоджують списки.

Про це заявив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак під час виступу в Королівському інституті міжнародних справ Chatham House, передає прес-служба ОПУ в п'ятницю, 9 жовтня.

Обмін полоненими: за яких умов можливий прогресОбмін полоненими свідчить зазвичай про те, що між сторонами досягнуті певні домовленості, вважає експерт.

«На жаль, на сьогодні вже декілька місяців взаємне звільнення не відбувається саме з причини того, що протилежна сторона не узгоджує списки. Постійно робляться якісь перепони для цього. Зараз вони говорять, що їм нібито перешкоджає в цьому постанова Верховної Ради щодо місцевих виборів. Але ми постійно наголошуємо, що це нонсенс: як таке гуманітарне питання, як життя і здоров’я людей, може залежати від документа?» - повідомив Єрмак.

За його словами, Україна найбільш активно наполягає на проведенні наступної зустрічі лідерів «Нормандської четвірки». Адже війна йде саме на українській території, а всі політичні рішення приймаються на рівні лідерів.

«Така зустріч повинна відбутися якомога швидше. У цьому нас підтримують наші партнери по Нормандському формату - Німеччина і Франція. І ми вважаємо, що це вкрай необхідно для того, щоб рухатися вперед і зробити те, чого так чекає весь український народ», - зазначив глава ОПУ.

Єрмак уточнив, що зараз переговори тривають. Очікується, що на наступному тижні пройде відеоконференція політичних радників.

«І ми будемо говорити про те, щоб якомога швидше відбувся саміт, і вже були якісь рішення», - додав він.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що обмін полоненими залежить від доступу представників Червоного Хреста до окупованих територій Донецької і Луганської областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: