Обмін полоненими: за яких умов можливий прогрес

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт
Андрій Горбенкополітолог

**Президент України Володимир Зеленський повідомив, що черговий обмін полоненими з Російською Федерацією залежить від доступу представників Червоного Хреста до окупованих територій Донецької та Луганської областей. У коментарі «Слово і діло» політолог Петро Олещук зазначив, якщо відбудеться обмін, то це стане першим сигналом про досягнуті домовленості між сторонами. Політолог Андрій Горбенко додав, що обмін полоненими, якщо і можливий, то як політичний крок. **

«З перших днів свого перебування на посаді президента Зеленський приділяє велику увагу питанню врегулювання конфлікту на Донбасі, зокрема, питанню обміну полоненими. Ми пам’ятаємо, що це питання було розморожене і вже досить багато обмінів було проведено тоді, коли це питання застрягло. З того, що я бачу, для Зеленського – це дуже значимий момент. Водночас, ми розуміємо всі ті проблеми, які пов’язані з цими обмінами. Питання допуску Червоного Хреста, воно обговорювалося ще на останній зустрічі в Нормандському форматі. Чому це важливо? Зараз найбільша проблема в обміні полоненими – це верифікація», - сказав Олещук.

Зеленський розповів про черговий обмін полоненимиОбмін полоненими залежить від доступу представників Червоного Хреста до окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Олещук зазначив, що обмін полоненими стане відправною точкою для подальших етапів переговорного процесу. Й, зокрема, сам обмін свідчить про те, що сторони домовилися про подальші кроки врегулювання.

«Це – складне питання, тому, що навіть з токи зору гуманітарного аспекту вирішити це з Російською Федерацію практично неможливо, але я думаю, що Україна в цьому напрямку докладає максимально зусиль. Я повторююсь, але я переконаний, що це питання має особливе значення для президента. Очевидно, що він ставить задачі щодо цього. Крім того, в нас обміни завжди передували обговоренню більш серйозних питань. Тому, що обмін полоненим – це завжди, як вияв «доброї волі» перед подальшими процесами», - зауважив експерт.

Політолог Андрій Горбенко пояснив, що питання обміну полоненими може бути поставлено на паузу, так як, зазвичай, вирішення гуманітарних питань відбувається перед великим раундом переговорів.

На думку Горбенка, через те, що найближчим часом ніяких зустрічей та дипломатичних переговорів не заплановано – обмін полоненими може бути відтермінований.

«Я думаю, що певні здвиги можливі, але до кінця не зрозуміла мотивація росіян. Як правило, коли вони хочуть показати свою дипломатичну силу, то вони погоджуються на прогрес у гуманітарних питаннях перед великими перемовинами, щоб виглядати «гарно» на міжнародній арені, щоб заробити собі бали. Найближчим часом перемовин ніяких немає, тому й обмін полоненими може бути відтермінований. Ці питання, як правило, відбуваються у політичній площині, тобто росіяни погоджують на обмін полоненими для того, щоб для себе отримати щось інше, більше», - пояснив Горбенко.

Раніше в офісі президента повідомляли про те, що в списках для взаємного обміну полоненими між Україною і ОРДЛО з кожного боку знаходиться приблизно 100 осіб.

Також в РНБО назвали причини затримки обміну полоненими.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: