Як українські політики ставляться до легалізації зброї, проституції та легких наркотиків

Читать на русском
В Україні легалізували азартні ігри, але навряд чи найближчим часом узаконять проституцію, зброю для захисту й легкі наркотики.

В Україні нещодавно дозволили організацію й проведення азартних ігор та, ймовірно, на цьому узаконення всякої нелегальщини в країні закінчиться. Декриміналізувати проституцію, легкі наркотики або зброю готові одиниці українських політиків і серед них немає перших осіб держави. Нещодавно спікер Верховної ради Дмитро Разумков в інтерв'ю заявив, що наше суспільство не готове до таких кроків.

«Не підтримую цю ідею. Я сам ніколи не вживав і, якщо ми говоримо про медичні цілі, то в нас дуже часто під красивою вивіскою з'являються погані ідеї», – така позиція Разумкова щодо легалізації марихуани. До дозволу короткоствольної зброї, на думку спікера, суспільство «в повній мірі не готове». А легальна проституція – «не для українських реалій»: «Не думаю, що ментально, релігійно й історично українське суспільство буде готове до легалізації цієї сфери послуг».

«Слово і діло» згадало позицію президента з цих питань, а також обіцянки народних депутатів.

Зеленський змінив свою думку про легалізацію проституції і наркотиків

У Володимира Зеленського як кандидата в президенти і безпосередньо як президента думка про легалізацію деяких речей виявилася протилежною.

Незадовго до президентських виборів Зеленський заявив, що він виступає проти легалізації зброї для самозахисту, але при цьому підтримує узаконення проституції, медичної марихуани і грального бізнесу. «Я проти легалізації зброї. Легалізація зброї сьогодні в Україні, в країні, де йде війна, це неправильно, тому що ми прекрасно з вами знаємо, скільки зброї. Медична марихуана, я вважаю, що це нормально, у крапельках вона продається. Я, до речі, консультувався з цього приводу з Євгеном Олеговичем Комаровським. Я за легалайз крапельок – так», – говорив Зеленський в інтерв'ю РБК-Україна.

Зеленський не був проти й законодавчого регулювання секс-індустрії: «Секс за гроші? Чесно кажучи, я думаю, що в нас є можливість, і я зараз відповім на всі попередні питання, зробити Лас-Вегас. Суспільство було б не проти, і податки платили. Дати можливість якому місту, якій території і там все це відкрити».

Щодо легалізації грального бізнесу, питань немає: Зеленський у статусі глави держави дав відповідну обіцянку, парламент ухвалив закон, і президент його вже підписав. Але за іншими пунктами, окрім зброї, позиція Зеленського змінилася.

Торік під час пресмарафону президент заявив, що декриміналізація марихуани «не на часі»: «Зараз не йдеться про легалізацію канабісу. Але я знаю, що дуже багато людей хоче займатися цим бізнесом в Україні. Але ми можемо розглядати це лише після того, як ми будемо знати, що ми дійсно говоримо про медичну марихуану». Про дозвіл проституції теж не йдеться: «Я не займаюся легалізацією проституції ... Легалізація чого-небудь в Україні може бути тільки через законодавство України, зміни законодавства. А значить – через Верховну раду і ухвалення закону. Ніякої такої ініціативи в мене, як президента України, немає».

Позиція Кабміну

В уряді України чіткої позиції щодо легалізації проституції, легких наркотиків або зброї особливо ніколи не було.

Наприклад, коли прем'єр-міністром був Володимир Гройсман, його просили прокоментувати ставлення до легалізації марихуани, проституції та одностатевих шлюбів. Гройсман заявив, що «з трьох два «ні», не уточнивши, що саме він не підтримує. Але, найімовірніше, одностатеві шлюби: в статусі спікера парламенту Гройсман запевняв, що нинішнє скликання ніколи таке рішення не схвалить. «Ми з вами виступаємо за сімейні цінності. Я чую якісь фейки, що в Україні можуть бути одностатеві шлюби. Не дай бог, щоб це відбулося. І ми ніколи не будемо це підтримувати», – говорив він у 2015 році.

За легалізацію медичного канабісу виступала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. У Раді навіть був зареєстрований відповідний законопроект, але депутати його не розглядали. Наступниця Супрун на посаді глави МОЗ – Зоряна Скалецька – обіцяла покроково розширювати доступ до ліків із медичним каннабісом. Але на своїй посаді вона пробула недовго й виконати обіцянку не встигла.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков рік тому говорив, що перш ніж обговорювати використання медичної марихуани, потрібно напрацювати єдиний підхід. Зробити це повинні МВС, Міністерство охорони здоров'я і чомусь релігійні організації (що дивно, адже держава і церква в нас розділені).

У програмі діяльності Кабміну Дениса Шмигаля є обіцянка визначити правові механізми реалізації права на володіння зброєю і застосування зброї.

Що обіцяли народні депутати

Партія «Слуга народу» обіцяла в програмі законодавчо врегулювати право володіння зброєю. «Голос», також у програмі, обіцяв ухвалити закон про обіг зброї, чітко узгоджений із нормами законодавства Європейського союзу. Більше партійних обіцянок немає.

Глава фракції «Слуг народу» Давид Арахамія пообіцяв підтримати легалізацію медичного канабісу. «Є медичний канабіс у вигляді крапель, олій, що застосовуються для лікування онкохворих і для лікування посттравматичного синдрому. Моя позиція – ми повинні не говорити про локальне виробництво, а можемо надати Міністерству охорони здоров'я право імпортувати вже готові препарати, подивитися, як держава буде регулювати це питання. Якщо в цьому немає ніяких ризиків, то наступним питанням стане це виробництво організувати в Україні. Ось у цьому питанні я буду підтримувати. Якщо говорять про так звану рекреаційну, як це в Америці зроблено, я буду категорично проти, тому що мені здається, що суспільство до цього не готове», – заявив Арахамія наприкінці липня 2020-го.

Тоді ж депутат пообіцяв не виносити найближчим часом на розгляд законопроект про легалізацію проституції: «Який підхід правильний, ми не фахівці точно. Треба залучати громадянське суспільство, експертів. Я вам гарантую, що це не буде восени або найближчим часом».

Його колега з фракції – Олександр Дубінський – виступає за легалізацію проституції і обіцяє це підтримати. «Я взагалі за легалізацію проституції, від душі. Тому що її покривають правоохоронні органи. Її нікуди не діти. Вона завжди була, є і буде», – вважає депутат. Інший нардеп від «Слуги народу» – Василь Мокан – легалізацію секс-індустрії не підтримає.

Нардепка Ірина Верещук обіцяла голосувати за легалізацію медичного канабісу, якщо така ініціатива буде винесена на розгляд парламенту.

Олександр Качура (теж «слуга народу») обіцяв ухвалити закон про легалізацію медичного канабісу після проведення референдуму. «Ми не повинні легалізувати легкі наркотики для широкого застосування нашими громадянами, але медичний канабіс треба все-таки із сильними обмеженнями і ліцензуванням, з контролем правоохоронних органів, але дати везти до країни», – вважає він.

Колишній «слуга народу», а тепер позафракційний депутат Гео Лерос провалив обіцянку зареєструвати законопроект про легалізацію медичного канабісу до кінця третьої сесії. Причому обіцяв він цю ініціативу внести вже не вперше. Крім того, ще в травні Лерос обіцяв подати законопроект про легалізацію евтаназії.

Нагадаємо, як народні депутати голосували за легалізацію грального бізнесу в Україні можна подивитися на нашій інфографіці.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: