Зменшення кількості нардепів: кому це вигідно

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

У Франції працює понад 800 депутатів. У Британії, Німеччині та в низці країн ЄС кількість депутатів перевищує 450. Це свідчить про те, що в Україні недопредставництво.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Якубін.

За його словами, в Україні число «450» визначено не просто так. Така кількість депутатів пов'язана із кількістю населення.

«Логіка така: 10 депутатів на 1 млн населення. Це дуже багато. У нас на 100 тисяч осіб доводиться один депутат. Наприклад, в Румунії, Польщі — набагато менше: на 30 тисяч осіб доводиться один депутат. Відтак можна говорити про недопредставництво», — констатував експерт.

На його думку, аргумент про те, що з 1991 року кількість населення зменшилась, можна сприймати буквально, оскільки не було всеукраїнського перепису. Потрібно враховувати офіційні дані станом на сьогодні, уточнив політолог.

На його погляд, в ситуації недопредставництва зменшення кількості депутатів ускладнить доступ населення до «слуг народу».

Зеленський пропонує скоротити кількість нардепів: скільки депутатів у інших країнахВолодимир Зеленський пропонує зменшити конституційний склад Ради. Дивимося на практику інших країн.

Як вважає політолог, ініціатива скорочення кількості нардепів може бути вигідна тільки таємним впливовим групам, які стоять за парламентом.

«Мотивація така: чим менше депутатів, тим простіше їх контролювати», — зауважив Якубін.

Він зазначив, що, судячи з того, як працювали фінансово-промислові групи з минулими скликаннями, мотивація саме така.

«Кожен депутат — це певний ресурс, тіньові каси. Менше депутатів — менше проблем», — підкреслив Олексій Якубін.

Резюмуючи, він акцентував, що, з точки зору громадського інтересу жодної економії від зменшення кількості нардепів населення не отримає.

Як повідомлялося, Рада направила до Конституційного Суду проект закону про скорочення кількості депутатів. Скільки депутатів в інших країнах - на інфографіці.

Нагадаємо, на засіданні парламенту 3 вересня народні депутати більшістю голосів підтримали зняття депутатської недоторканності. Рада скасувала депутатську недоторканність. Як голосували нардепи - за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: