Опитування громадської думки на виборах не матиме будь-якої юридичної сили – юрист

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

Опитування громадської думки на виборчих дільницях 25 жовтня під час місцевих виборів не матиме будь-якої юридичної сили. Про це й коментарі «Слово і діло» сказав експерт з конституційного права Олександр Москалюк.

Справа навіть не в тому, що немає відповідного закону для проведення подібного опитування та не існує алгоритмів його проведення. Подібні ініціативи не можна назвати навіть якимось пробним референдумом.

«Референдум поділяється на два види – обов’язковий і консультативний. Консультативний ще інколи називається плебісцит. Він проводиться для того, щоб органи влади зорієнтувалися та могли відповідно зреагувати на те, яке рішення буде ухвалено на референдумі. Такі референдуми поширені у Франції. Але незалежно від виду референдуму, має бути дотримана процедура, яка передбачена законодавством. А в згаданому випадку, мабуть, буде просто якесь соціологічне опитування», – сказав юрист.

На думку Москалюка, серед українців треба збільшувати відчуття залучення людей до дій держави, і тут пропозиція президента доволі цікава, але побідні речі не робляться зненацька. Треба було повідомити про таке опитування місяці два тому та одразу ж оприлюднити питання для опитування.

«Якщо ми говоримо про референдум, то це, в тому числі, процедура підготовки, яка дає змогу прибічникам і противникам певного рішення надавати суспільству обгрунтування, чому те чи інше рішення повинно бути ухвалене чи навпаки відхилене. У цьому ж випадку нам пропонують просто опитування», – пояснив Москалюк.

Нагадаємо, «Слово і діло» розбиралося, що передбачав законопроект про опитування громадської думки під час виборів, який намагалися провести через Раду за місяць до місцевих виборів.

Також ми спитали експерта, чи можна маніпулювати громадською думкою, використовуючи референдум.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: