Посилення відповідальності за корупцію: чому президентське опитування порушує стандарти прав людини

Читать на русском
Борис Захаровдиректор Української Гельсінської групи з прав людини, правозахиник

Президент Володимир Зеленський запропонував громадянам вирішити під час всеукраїнського опитування, чи збільшувати відповідальність за вчинення корупційних злочинів. Опитування, що анонсував президент, до того ж пройде в один день із місцевими виборами – 25 жовтня. У коментарі «Слово і діло» правозахисник та юрист Борис Захаров зазначив, що формулювання запитання для опитування порушує стандарти прав людини та не може мати юридичних наслідків.

«Звісно, це порушує стандарти прав людини, й врешті Зеленський сам може опинитися заручником своїх ігор. Це опитування взагалі не несе будь-яких наслідків. Це – чистий популізм. Може потім статися так, що розроблять президентський законопроект про посилення строку відбування покарання за корупційні злочини, щодо довічного позбавлення волі», - сказав Захаров.

Правозахисник зауважив, що такі запитання юридично нікчемні й не будуть мати наслідків.

У матросів є питання. Колонка Леоніда ШвецяБанкова, яка захоплено піарить таємниче опитування, лякаюче відверто демонструє застрявання в дитинстві своїх мешканців.

«Я думаю, що у будь-якому разі такий законопроект не пройде й це просто буде пшиком. Справжньою метою президента є залучити якомога більше людей на це опитування й заодно щоб проголосували за партію «Слуга народу», - сказав Захаров.

Правозахисник підкреслив, що питання, заявлене президентом Володимиром Зеленським, сформульоване некоректно й більш того, юридичне питання за своєю суттю не може виноситися на суспільний загал.

«Вальтер Скот писав у своєму романі, що один французький кардинал винайшов клітку, в якій ув’язнений не міг зручно ані стояти, ані сісти, а потім й сам провів у цій клітці 11 років. Те ж саме я пам’ятаю, коли Луценко ініціював обов’язковий арешт за корупційні злочини – це саме те, що я йому тоді й сказав. Тоді законопроект відправили на доопрацювання, а потім відкликали. Оці репресивні методи боротьби з корупцією – це все чистий популізм. Це все неможливо, бо, по-перше, в України є міжнародні зобов’язання щодо дотримання прав людини. По-друге, конституційно, закони мають покращувати права людини, а не погіршувати. Тобто, в даному випадку ми маємо чисто популістський хід – більше нічого», - додав він.

Раніше Зеленський анонсував перше питання, яке винесуть на всенародний референдум під час виборів 25 жовтня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: