Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 20 жовтня

Читать на русском

Верховна рада завтра, 20 жовтня, проведе єдине цього місяця засідання. На ньому депутати мали розглянути проєкт державного бюджету на 2021 рік. Однак профільний комітет не зібрався через відсутність кворуму, і тепер документ проголосують в першому читанні тільки після місцевих виборів. Що сьогодні обговорювали на Погоджувальній раді, розбиралося «Слово і діло».

Спікер Дмитро Разумков повідомив, що засідання бюджетного комітету в п'ятницю не відбулося з технічних причин. «І, згідно з чинним законодавством, документ, який ми повинні були розглядати завтра, не готовий. Ми не зможемо на пленарному засіданні його розглянути, тому що і народні депутати з ним ще не ознайомилися, і комітет ще не прийняв відповідне рішення. Після того як відбудуться вибори, і ми згідно з планом нашої роботи повернемося до Верховної Ради, з 3 листопада, я впевнений, що зможемо розглянути цей законопроект», – сказав Разумков.

Він також закликав всі комітети оперативно допрацювати проєкт, щоб в Раді не було «бюджетної ночі».

Замість бюджету завтра в Раді буде інша «окраса сезону» – президент Володимир Зеленський виступить із посланням про внутрішній і зовнішній стан України. «Я думаю, що відповідь на багато запитань, які стоять особливо останнім часом, ви отримаєте саме з цього послання», – вважає представник президента в Раді Руслан Стефанчук. Виступ президента розпочнеться о 10:30.

Крім того, завтра парламент планує розглянути постанову «Про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) і захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії і нових біологічних загроз». Також на засідання запросять міністра охорони здоров'я Максима Степанова, щоб він розповів про ситуацію з коронавірусом в Україні.

До речі, на коронавірус хворіють або вже перехворіли близько 60 народних депутатів, деякі перебувають на самоізоляції через контакт з інфікованими. Віцеспікер Олена Кондратюк запропонувала Разумкову видати розпорядження штрафувати депутатів за порушення маскового режиму в сесійній залі. У Разумкова таких повноважень немає, але, можливо, комітет розробить якусь постанову про утримання із зарплат нардепів.

Фракція «Європейська солідарність» зажадала створити тимчасову слідчу комісію щодо використання коштів, які були спрямовані на боротьбу з COVID. У «Слузі народу» заявили, що підтримають завтрашню постанову щодо коронавірусу, за неї проголосують також «Батьківщина» і «Голос».

Група «За майбутнє» зажадала, щоб завтра на голосування винесли постанову про звільнення Степанова з посади голови МОЗ. Група «Довіра» закликала уряд проконтролювати забезпечення виборчих дільниць 25 жовтня засобами індивідуального захисту.

Нагадаємо, народний депутат від «Слуги народу» Олександр Качура заявив, що Верховна рада може до кінця року ухвалити у другому читанні законопроект про народовладдя через всеукраїнський референдум.

Раніше «Слово і діло» писало про те, що потрібно знати про скорочення кількості народних депутатів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: