Заборона масових заходів: чи покращиться епідеміологічна ситуація

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав всі регіони утриматися від проведення масових заходів найближчим часом. Мова йде не тільки про свята, а й конференції та конгреси. У коментарі «Слово і діло» політолог Олег Лісний зазначив, що громадяни повинні відповідально дотримуватися заходів щодо стримування епідемії, але просвітницька робота повинна посилюватися, щоб уникнути паніки.

«Ми бачимо, що це все відбувається напередодні місцевих виборів, тому це використовується у політичних цілях: проводять концерти, зустрічі, збирають людей. Це безвідповідальна поведінка, і я раджу виборцям таке ставлення також оцінювати критично й задуматися, чи варто за такого політика голосувати. Така епідемія зараз не тільки в Україні, й це також нагнітає ситуацію. Це світовий виклик, тому треба до цього ставитися дуже відповідально», - сказав Лісний.

Політолог додав, що рішення про заборону масових заходів вводиться тільки зараз тому, що зараз у передвиборчий період кількість таких порушень зростає. За словами експерта, рекомендації щодо обмеження масових заходів були й раніше, однак через їх недотримання зараз йде мова про посилення умов.

Шмигаль звернувся до регіонів з приводу масових заходів та конференційГлава Кабміну Денис Шмигаль закликав всі регіони утриматися від проведення масових заходів найближчим часом.

«Бачимо, що влада, а також в Офісі президента, усвідомлюють ті ризики, які створює така поведінка. Ми ж бачимо, що прогнози – невтішні, шо може бути і 6, і 7, і більше тисяч випадів на добу. Тому, такі рекомендації дуже вчасні. За європейським прикладом в нас визначені певні споруди, які можуть бути використані при потребі, як шпиталі. Тому, влада готується. Це те, що й має робити влада. Але й суспільство повинно відповідально ставитися до дотримання рекомендацій», - сказав Лісний.

Він додав, що громадяни не дотримуються рекомендацій та санітарних норм тому, що не забезпечена система контролю за їх, й без цього ніякий механізм, покликаний регулювати обстановку, не буде працювати.

«Головне, щоб українці розуміли, що цих обмежень треба дотримуватися не тільки через те, що може бути якийсь штраф, а що це необхідно для того, щоб зберегти життя. Тому не тільки влада повинна робити все, що від неї вимагається. Хоча, зараз вже й усвідомили всю серйозність коронавірусу, але не вистачає соціальної реклами та інформування. До сих пір є багато фейків, які розповсюджують деякі ЗМІ щодо коронавірусу, тому для влади є ще один напрямок роботи – це захист інформаційного поля», - зауважив він.

Нагадаємо, в Києві, Одесі, Маріуполі почали готувати великі інфекційні госпіталі на випадок перевантаження медичних установ першої та другої хвилі.

Також ми писали, що в 4 європейських країнах було зафіксовано рекордну кількість нових випадків інфікування коронавірусом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: